Fikret Konjić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Fikret Konjić (1. januar 1954. godine, Velikoj Brijesnici, Doboj Istok - 21. juli 2011, Gračanica), BiH) je bio gračanički novinar, bibliotekar, kulturni i sportski radnik. Od 1955. godine živio je i radio u Gračanici. Učiteljsku školu u Tuzli završio je 1972. godine. U prosvjeti je radio do 1979. godine, kada prelazi u Narodni univerzitet u Gračanici.

Najveći dio radnog vijeka proveo je u Narodnoj Biblioteci "Dr. Mustafa Kamarić" i u Radio Gračanici kao novinar.

Kao dopisnik radio je za više listova u bivšoj Jugoslaviji (Večerne novosti (Beograd), Večernje novine, AS i Oslobođenje (Sarajevo), Glas komuna (Doboj), Front Slobode (Tuzla).

Čitavo vrijeme rata u Bosni i Hercegovini (1992. – 1995.) proveo je sa porodicom u Gračanici, a najviše vremena bio je angažovan u redovima Armije BiH.

Nakon rata ponovo radi u Radio Gračanici kao novinar, a specijalnost mu je bila sport. Bio je redovni dopisnik Oslobođenja, Sportskih novosti (Zagreb) i Tuzlanskog lista. Osim novinarstvom bavi se i pisanjem kratkih priča sa ratnom tematikom (http://www.gracanickiglasnik.ba/wp-content/uploads/2013/01/Pages-from-gg22-15.pdf, http://www.gracanickiglasnik.ba/wp-content/uploads/2013/01/Pages-from-gg32-12.pdf) koje su objavljivane u Časopisu za kulturnu historiju Gračanički glasnik i časopisu Preporod (Sarajevo).

Uređivao je blog pod nazivom SPORT IN, a bio je aktivan i kao sportski radnik. Umro je nakon kraće bolesti, 21. jula 2011. godine. Ukopan je 23. jula 2011. godine na mezarju Šabuša u Gračanici.