Fiksni devizni kurs

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Fiksni devizni kurs (fixed exchange rate), nekad (rjeđe) zvani i propisani devizni kurs, je tip režima razmjene valute gdje je vrijednost određene valute usklađena (vezana) s tečajem neke druge valute (najčešće sa eurom ili američkim dolarom), odnosno s korpom drugih valuta, specijalnim pravima vučenja ili nekim drugim sredstvom određivanja vrijednosti, najčešće zlatom (što se naziva zlatni standard). Kako se mijenja vrijednost referentne valute tako je prati i vrijednost vezane valute. Valuta koja koristi fiksni devizni kurs se naziva fiksna (fiksirana) valuta. Kao suprotnost ovom vidu razmjene imamo plivajući devizni kurs.

Ekonomisti generalno smatraju da je plivajući kurs u mnogim okolnostima bolji od fiksnog kursa, zato što je u stanju da reaguje na promjenu situacije na deviznom tržištu. Mada fiksni kurs, u određenim situacijama, može biti poželjniji zbog veće stabilnosti koju daje valuti.

Na primjer, finansijska kriza u Aziji je prevaziđena određivanjem fiksnog kursa za kineski renminbi, a Međunarodni Monetarni Fond (IMF) i Svjetska Banka (World Bank) sada priznaju da je malezijsko vezivanje za američki dolar umnogome pomoglo da se prevaziđu posljedice te iste krize.

Za zemlje koje odrede fiksni devizni kurs, pažljivo i dosljedno pridržavanje te politike je od ključnog značaja da bi prevazišle nepovjerenje koje tržišta kapitala iskazuju tom tipu kurseva.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]