Fiksni devizni kurs

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Fiksni devizni kurs (fixed exchange rate), nekad (rjeđe) zvani i propisani devizni kurs, je tip režima razmjene valute gdje je vrijednost određene valute usklađena (vezana) s tečajem neke druge valute (najčešće sa eurom ili američkim dolarom), odnosno s korpom drugih valuta,specijalnim pravima vučenja ili nekim drugim sredstvom određivanja vrijednosti, najčešće zlatom (što se naziva zlatni standard). Kako se mijenja vrijednost referentne valute tako je prati i vrijednost vezane valute. Valuta koja koristi fiksni devizni kurs se naziva fiksna (fiksirana) valuta. Kao suprotnost ovom vidu razmjene imamo plivajući devizni kurs.

Ekonomisti generalno smatraju da je plivajući kurs u mnogim okolnostima bolji od fiksnog kursa, zato što je u stanju da reaguje na promjenu situacije na deviznom tržištu. Mada fiksni kurs, u određenim situacijama, može biti poželjniji zbog veće stabilnosti koju daje valuti.

Na primjer, finansijska kriza u Aziji je prevaziđena određivanjem fiksnog kursa za kineski renminbi, a Međunarodni Monetarni Fond (IMF) i Svjetska Banka (World Bank) sada priznaju da je malezijsko vezivanje za američki dolar umnogome pomoglo da se prevaziđu posljedice te iste krize.

Za zemlje koje odrede fiksni devizni kurs, pažljivo i dosljedno pridržavanje te politike je od ključnog značaja da bi prevazišle nepovjerenje koje tržišta kapitala iskazuju tom tipu kurseva.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]