Filatelija na Kosovu

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Prve poštanske marke Kosova, 2000. godine

Nakon sukoba na Kosovu i vojne intervencije NATO-a, 2000. godine dolazi do izdavanja poštanskih markica za područje Kosova. Marke izdaje misija Ujedinjenih nacija i nominalna vrijednost im je u njemačkim markama, koje su i službena valuta na Kosovu. Vrijedosti prve serije, koja prikazuje historiju Kosova su 0.20, 0.30, 0.50, 1 i 2 DEM. Natpisi na markama su u engleskom United nations interim administration mission in Kosovo, albanskom Missioni i përkohshëm administrativ i kombeve të bashkuara në Kosovë i srpskom jeziku Privremena administrativna misija Ujedinjenih nacija na Kosovu, kao i natpisi Peace, Paqe i Mir na svakoj marki.

Uvođenjem eura kao platežnog sredstva u Evropi, UNMIK izdaje marke sa nominalnom vrijednošću u eurima, koje zamjenjuju do data korištene marke.

Krivotvorena izdanja za Kosovo[uredi | uredi izvor]

Nakon izdavanja kosovskih marki od strane Ujedinjenih nacija, dolazi do izdavanja i krivotvorenja različitih markica sa raznim natpisima i žigovima. Marke dolaze na tržište uglavnom zapadne Evrope i mogu se naći na aukcijama poput EBay-a, sa relativno visokom cijenom. Naslovljene su obično kao prve marke Kosova i Metohije, te na albanskom jeziku i sl.

Postoje dvije grupe krivotvorina u zavisnosti od načina krivotvorenja i to:

  • marke Jugoslavije sa žigom na albanskom jeziku kojim se želi prikazati da su korištene i izdate od albanske strane. Žigovi su razni i obično im je sadržaj Repubika Kosovo i sl.
  • marke Jugoslavije, kasnije Srbije i Crne Gore sa istim sadržajem, ali natpisom Kosovo i Metohija. Poznata su izdanja sa Nikolom Teslom, izdanja CEPT itd.

Obje varijante su krivotvorine, te ih ni srpska pošta ne uvažava, niti katalogizira, dok su neke privatna izdanja inozemnih agencija. Nisu nikada ni bili u opticaju i nemaju ni nominalnu ni filatelističku vrijednost, te su proizvodi na štetu filatelije.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]