Fildžan

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Fildžan

Fildžan ili findžan je mala posuda koja se u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Grčkoj koristi za ispijanje kahve. Riječ fildžan je grčkog (φλιτζάνι) ili arapsko-tursko-perzijskog porijekla. (findžan (פינג'ן))[potreban citat]

Fildžan je poput šoljice za kahvu, s tim što nema dršku, i to da bi se mogla "obgrliti" cijelim dlanom i osjetiti toplina kahve. Fildžan je dio tradicionalne opreme za ispijanje kahve i poslužuje se sa džezvom.

Do prije nekoliko decenija pribor za pripremanje i serviranje kahve nazivao se "kahvenim takumom". Tradicionalni kahveni takum čine estetski oblikovana tabla (tacna-poslužavnik), džezva, šećerluk (šećernica) te fildžan sa zarfom.