Fildžan

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Fildžan

Fildžan ili findžan je vrlo mala posuda koja se u Bosni i Hercegovini koristi za ispijanje kahve. Riječ fildžan je grčkog (φλιτζάνι) ili arapsko-tursko-perzijsko porijekla. (findžan (פינג'ן))[potreban citat]

Fildžan je poput šoljice za kahvu, s tim što nema nikakvu dršku, i to da bi se mogla "obgrliti" cijelim dlanom i osjetiti toplina kahve. Fildžan je dio tradicionalne opreme za ispijanje kahve i ne može se koristiti bez džezve.

Možda još do prije nekoliko decenija pribor za pripremanje i serviranje kahve nazivao se "kahvenim takumom". Tradicionalni kahveni takum čine, na prvom mjestu, vrlo smišljeno i estetski oblikovana tabla (tacna-posluzavnik), džezva, zatim šećerluk (šećernica ili doza) te fildžan sa zarfom.