Filioque

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Filioque (u prijevodu s latinskog: i od Sina) jest riječ više u rimokatoličkom ispovijedanju (tzv. "kredu") vjere u odnosu na pravoslavno. Odnosi se na ishođenje Svetog duha od Oca, po pravoslavnom tumačenju, kao i od Oca i od sina, po rimokatoličkom. Filioque je u jedinstveni simbol vjere umetnuto najvjerovatnije u 5. vijeku u Španiji.

U Nikejsko-carigradskom vjerovanju Zapadna crkva moli o Duhu svetom "koji izlazi od Oca i sina". Istočna crkva govori "koji izlazi od Oca". Zapadna crkva, zbog različite filozofske terminologije, željela je dodatno objasniti kako je Duh sveti Očev i Isusov duh, što vjeruje i Istočna crkva. Istočna crkva optužila je Zapadnu da je odstupila od pravovjerja ubacivanjem ovog dodatka, međutim, sve je rezultat nerazumijevanja filozofskih izraza Istoka i Zapada. Papa je prije nekoliko godina zajedno s carigradskim patrijarhom izmolio Vjerovanje bez dodatka filioque, pokazavši da je vjera ista uprkos različitim izrazima i dodacima.