Filioque klauzula

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Bih-usa.svg Ovaj članak nije preveden ili je djelomično preveden.
Ako smatrate da ste ga sposobni prevesti, kliknite na opciju "Uredi" i prevedite ga vodeći računa o enciklopedijskom stilu pisanja i pravopisu bosanskog jezika.

Filioque,u prijevodu sa lat. `i od Sina`,je riječ više u rimokatoličkom ispovjedanju tzv. Credu vjere u odnosu na pravoslavno. Odnosi se na ishođenje Svetog Duha od Oca,po pravoslavnom tumačenju, kao i od Oca i od Sina, po rimokatoličkom. Filioque je umetnuto najvjerovatnije u jedinstveni Simbol vjere negdje u 5. vijeku, u Španiji, najvjerovatnije.

U Nicejsko-carigradskom vjerovanju Zapadna Crkva moli o Duhu Svetom: "Koji izlazi od Oca I SINA" (latinski "Filioque" znači "i Sina"). Istočna Crkva reći će: "Koji izlazi od Oca". Zapadna je Crkva, radi različite filozofske terminologije, željela dodatno objasniti kako je Duh Sveti Očev i Isusov Duh što naravno vjeruje i Istočna Crkva. Istočna je Crkva optužila Zapadnu da je odstupila od pravovjerja ubacivanjem ovog dodatka (Filioque), no sve je rezultat nerazumijevanja filozofskih izraza istoka i zapada. Papa je prije nekoliko godina zajedno sa carigradskim patrijarhom izmolio Vjerovanje bez dodatka "Filioque" pokazavši da je vjera ista unatoč različitim izrazima i dodacima.