Filip David

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Filip David
Rođenje (1940-07-04) 4. juli 1940 (83 godine)
Kragujevac, Kraljevina Jugoslavija
Zanimanjepisac

Filip David (1940, Kragujevac) jugoslavenski je i srpski pisac, dugogodišnji urednik Dramskog programa Televizije Beograd.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Jedan je od osnivača Nezavisnih pisaca, udruženja osnovanog 1989. u Sarajevu koje je okupljalo najznačajnije pisce iz svih delova bivše Jugoslavije i osnivač Beogradskog kruga (1990), udruženja nezavisnih intelektualaca koji su se od samoga početka suprotstavljali režimu Slobodana Miloševića i srpskom nacionalizmu. 1991. godine je udaljen sa posla u RTS zbog osnivanja Nezavisnog sindikata Radio televizije Beograd. Doživio je mnoga šikaniranja 1990-ih godina od pripadnika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja. U prvom krugu subotnjih razgovora Beogradskog kruga, 11. aprila 1992. godine, Filip David je rekao:

Gospodari naših života i naših sudbina uvukli su nas u rat, u kriminal, u gangsterizam, pustili su sa lanca svoje rasiste i mafijaše, otvorili mikrofone, uperili u njih kamere, od zemlje u kojoj smo se rodili napravili su zemlju nasilja i sramote, a nas, protiv naše volje i naših uverenja, pretvorili u svoje saučesnike... Jedino što nam preostaje jeste da postanemo izdajnici... Biti izdajnik u takvoj zemlji i takvom sistemu najmanje je što može i mora učiniti svaki moralan i častan čovek.[1]

Član je Grupe 99, osnovane na Frankfurtskom sajmu knjiga 1999. i jedan od utemeljivača nezavisne književne asocijacije Forum pisaca, osnovane u decembru 1999.

Filip David je trenutno (2008) zaposlen kao redovni profesor dramaturgije na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu.

Bibliografija[uredi | uredi izvor]

Napisao je više TV drama i filmskih scenarija i objavio je tri knjige pripovjedaka: „Bunar u tamnoj šumi“, „Zapisi o stvarnom i nestvarnom“, „Princ vatre“, roman „Hodočasnici neba i zemlje“ i knjige eseja „Fragmenti iz mračnih vremena“ i „Jesmo li čudovišta“, „Svetovi u haosu“. Zajedno sa Mirko Kovačem objavio je “Knjigu pisama 1992-1995”. Od početka rata na prostorima bivše Jugoslavije napisao veći broj angažovanih tekstova pod zajedničkim nazivom “Zapisi iz mračnih vremena”. Tekstovi su emitovani na francuskom radiju (RFI), objavljivani u „Našoj borbi“, „Feral Tribunu“ i mnogim drugim novinama i časopisima u zemlji i inostranstvu.

Nagrade[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Druga Srbija - deset godina posle: 1992-2002
  2. ^ "ŽIRI ODLUČIO: Filipu Davidu nagrada »Meša Selimović«". slobodna-bosna.ba. Pristupljeno 5. 8. 2015.