Filip I, vojvoda Orléansa

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Filip I
Portrait painting of Philippe of France, Duke of Orléans holding a crown of a child of France (Pierre Mignard, Musée des Beaux-Arts de Bordeaux).jpg
Supružnik Henrika Ana od Engleske
Elizabeta Karlota, delfina Overnje
Djeca Marija Ludovika Orleanska
Ana Marija Orleanska
Filip II, vojvoda Orléansa
Elizabeta Karlota Orleanska
Dinastija Burbon
Otac Luj XIII, kralj Francuske
Majka Ana Kastiljska
Rođenje 21. septembar 1640.
Saint-Germaine-en-Laye
Smrt 9. juni 1704.
Versailles

Filip I (francuski: Philippe; 21. septembar 1640-9. juni 1704), vojvoda Orleansa, je bio mlađi sin francuskog kralja Luja XIII i Ane Kastiljske, te brat kralja Luja XIV.

Rođen je kao sin Francuske (fils de France), a po smrti amidže Gastona 1660. godine dobio je Orléans kao apanažu. Od starije rodice, Ane Marije Ludovike, koja je dva puta odbila njegovu prosidbu, naslijedio je vojvodstvo Montpensier i veliko bogatstvo. Majka ga je oblačila u žensku odjeću, te ga je zajedno sa svojim ministrima ohrabrivala da se ponaša kao žena; na ovaj način su željeli spriječiti Filipa da prijeti bratovoj vlasti kao što je Gaston prijetio Luju XIII.

Filip je bio biseksualac, a ženio se dva puta. Njegova prva supruga je bila njegova prva rodica i sestra engleskog kralja Karla II, Henrika Ana. Njihov brak (sklopljen 1661. godine) je bio iznimno nesretan. S njom je imao četvero djece: kastiljsko-aragonsku kraljicu Mariju Ludoviku, sardinsku kraljicu Mariju Anu, kratkovječnog sina i mrtvorođenu kćerku. Filipov ljubavnik, Filip Lotarinški, bio je optužen za trovanje vojvotkinje.

Njegov drugi brak, s Elizabetom Karlom od Falačke, je bio mnogo sretniji. Rodila mu je kratkovječnog sina, Filipovog nasljednika i lotarinšku vojvotkinju Elizabetu Karlotu. Godine 1676. vojvoda i vojvotkinja su, na zajedničku radost, odlučili prestati dijeliti bračnu postelju. Iz njihovog braka je nastala Orleanška dinastija.

Filip je poznat i po pobjedi nad oranskim knezom Vilimom III 1677. godine. Pažljivim ulaganjima je značajno obogatio svoj ogranak dinastije Burbon.

Preci[uredi | uredi izvor]


Prethodnik:
Francuska kruna
Vojvoda Orléansa
1661-1701
Nasljednik:
Filip II
Prethodnik:
Ana Marija Ludovika
Vojvoda Montpensiera
16931701