Idi na sadržaj

Filip III, kralj Kastilje

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Filip III i II
Kralj Španije i Portugala
Vladavina13. septembar 1598 - 31. mart 1621
PrethodnikFilip II i I
NasljednikFilip IV i III
SupružnikMargareta Austro-Štajerska
DjecaAna Kastiljska
Filip IV, kralj Kastilje
Marija Ana Kastiljska
Karlo Kastiljski
Ferdinand Kastiljski (holandski guverner)
DinastijaHabsburg
OtacFilip II, kralj Kastilje
MajkaAna Austrijska
Rođenje14. april 1578
Madrid
Smrt31. mart 1621
Madrid

Filip III (španski: Felipe III; 14. april 1578. - 31. mart 1621.) je bio kralj Španije i Portugala (kao Filip II). Kao član dinastije Habsburg, Filip III je rođen u Madridu kao sin španskog kralja Filipa II i njegove četvrte supruge i nećakinje Ane, kćerke cara Svetog rimskog carstva Maksimilijana II i Marije Španske. Oženio je svoju rodicu Margaretu Austrijsku, sestru cara Svetog rimskog carstva Ferdinanda II. Iako je u Španiji bio poznat kao Filip Pobožni, politički ugled Filipa u inostranstvu je bio negativan.

Konkretno, Filip se oslanjao na korumpiranog ministra, vojvodu Lerma, koji je izazvao mnogo kritika u to vrijeme. Po mnogima, početak pada moći Španije se može datirati od ekonomskih poteškoća koje su nastale tokom prvih godina njegove vladavine. Ipak, poznat je kao vladar Španskog carstva na svom vrhuncu i kao kralj koji je postigao privremeni mir sa Holandijom (1609 - 1621) te uveo Španiju u Tridesetogodišnji rat (1618. - 1648.) u kojem je bio izuzetno uspješan. Njegova vladavina predstavlja kritičan period španske historije.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Dijelio je mišljenje i gledište svoga oca, ali nije očuvao industriju koju je on razvio. Filip II je predvidio da njegov sin neće biti sposoban sam voditi svoja kraljevstva, te da će biti marioneta raznim ministrima i dvorjanima. Bio je i u pravu; odmah nakon njegove smrti, Filip III je povjerio sve političke poslove vojvodi od Lerme i njegovom sinu.

Za vrijeme Filipove vladavine nastavljena su protjerivanja španskih muslimana u Tunis i Maroko. Godine 1609. 300,000 muslimana je bilo primorano napustiti Španiju.

Filip III je iskoristio priliku da potpiše mirovni sporazum sa novim engleskim kraljem, Jakovom I, i okonča rat sa Engleskom koji su započeli njegov otac i Jakovljeva prethodnica, Elizabeta I. Rat je crpio novac i Engleske i Španije još od 1585, a okončan je Londonskim sporazumom u augustu 1604.

Filip je nakon smrti Henrika IV , kralja Francuske okončao još jedan rat - sa Francuskom, i pružio pomoć Henrikovoj udovici, Mariji Medici, u borbi protiv francuskih protestanata. Godine 1615. aranžirao je brak između svog sina i Marijine kćerke Elizabete, te brak između svoje kćerke Ane i Marijinog sina Luja XIII.

Privatni život bezbrižnog kralja, koji nije mario ni za politiku ni za svoju državu, sastojao se od balova i dvorskih festivala, na koje su se bacale ogromne količine novca.

Njegova supruga, Margareta od Austro-Štajerske, rodila je devetero djece, od kojih je djetinjstvo preživjelo petero. Najstariji sin, Filip IV, naslijedio je Filipa III nakon njegove smrti 31. marta 1621.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]