Filip III, kralj Kastilje

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Filip III i II
Felipe3-Spain.jpg
Kralj Kastilje i Leona, Aragonije, Valencije, Majorke, Sicilije, Sardinije, Napulja i Portugala
Vladavina 13. septembar 1598 - 31. mart 1621
Prethodnik Filip II i I
Nasljednik Filip IV i III
Supružnik Margareta Austro-Štajerska
Djeca Ana Kastiljska
Filip IV, kralj Kastilje
Marija Ana Kastiljska
Karlo Kastiljski
Ferdinand Kastiljski (holandski guverner)
Dinastija Habsburg
Otac Filip II, kralj Kastilje
Majka Ana Austrijska
Rođenje 14. april 1578
Madrid
Smrt 31. mart 1621
Madrid

Filip III (14. april 1578 - 31. mart 1621) bio je kralj Španije i kralj Portugala, gdje je vladao kao Filip II. Rođen je kao sin kralja Filipa II i njegove supruge Ane; majka mu je ujedno bila i rodica u prvom koljenu, budući da je Filip II bio Anin dajdža.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Dijelio je mišljenje i gledište svoga oca, ali nije očuvao industriju koju je on razvio. Filip II je predvidio da njegov sin neće biti sposoban sam voditi svoja kraljevstva, te da će biti marioneta raznim ministrima i dvorjanima. Bio je i u pravu; odmah nakon njegove smrti, Filip III je povjerio sve političke poslove vojvodi od Lerme i njegovom sinu.

Za vrijeme Filipove vladavine nastavljena su protjerivanja španskih muslimana u Tunis i Maroko. Godine 1609. 300,000 muslimana je bilo primorano napustiti Španiju.

Filip III je iskoristio priliku da potpiše mirovni sporazum sa novim engleskim kraljem, Jakovom I, i okonča rat sa Engleskom koji su započeli njegov otac i Jakovljeva prethodnica, Elizabeta I. Rat je crpio novac i Engleske i Španije još od 1585. godine, a okončan je Londonskim sporazumom u augustu 1604. godine.

Filip je nakon smrti Henrika IV , kralja Francuske okončao još jedan rat - sa Francuskom, i pružio pomoć Henrikovoj udovici, Mariji de' Medici, u borbi protiv francuskih protestanata. Godine 1615. aranžirao je brak između svog sina i Marijine kćerke Elizabete, te brak između svoje kćerke Ane i Marijinog sina Luja XIII.

Privatni život bezbrižnog kralja, koji nije mario ni za politiku ni za svoju državu, sastojao se od balova i dvorskih festivala, na koje su se bacale ogromne količine novca.

Njegova supruga, Margareta od Austro-Štajerske, rodila je devetero djece, od kojih je djetinjstvo preživjelo petero. Najstariji sin, Filip IV, naslijedio je Filipa III nakon njegove smrti 31. marta 1621. godine.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]