Filipa Lankasterska

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Filipa Lankasterska
Phillippa of Lancaster cropped.jpg
Kraljica Portugala
Supružnik Ivan I, kralj Portugala
Djeca Eduard, kralj Portugala
Petar, vojvoda od Coimbre
Henrik Moreplovac
Izabela Portugalska
Ivan, gospodar Reguengos de Monsaraza
Ferdinand Portugalski
Dinastija Lancaster
Otac Ivan, 1. vojvoda od Lancastera
Majka Blanka Lankasterska
Rođenje 12. decembar 1485
Smrt 7. januar 1536

Filipa Lankasterska (31. mart 1360- 19. juli 1415) je bila portugalska kraljica.

Rođena je kao prvo zakonito dijete Ivana od Ghenta, 1. vojvode od Lancastera. Majka joj je bila Blanka Lankasterska. Filipa je bila članica Ordena podvezice.

Udala se za portugalskog kralja Ivana I i tako postala kraljica Portugala. Njihovo vjenčanje je proslavljeno 11. februara 1387. godine u Portu. Njihov brak je zapečatio savez Engleske i Portugala protiv saveza Francuske i Kastilje. U portugalskom narodu Filipa je ostala upamćena kao velikodušna kraljica i posvećena majka. Njena djeca, zvana "slavnom generacijom" (portugalski: Ínclita Geração) prinčeva, uključivala su jednog kralja, jednog istraživača, sponzoricu umjetnosti i nauke, pretka dvaju najznačajnijih pirinejskih monarha, i "svetog princa".

Kraljica Filipa je umrla od kuge 1415. godine.

Vjenčanje kralja Ivana I i princeze Filipe