Filipini

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Republika Filipini
Repúbliká ng̃ Pilipinas
Zastava Filipina Grb Filipina
Zastava Grb
Himna"Lupang Hinirang"

Položaj Filipina
Glavni grad Manila
Službeni jezik filipinski i engleski
Državno uređenje  
• Predsjednik
Rodrigo Duterte
• Potpredsjednica
Leni Robredo
Nezavisnost 1898 
Površina
• Ukupno
300.000 km2 (71.)
• Vode (%)
0,6
Stanovništvo
• Ukupno
87.857.473 (12.)
276/km2 
Valuta Filipinski pesos
Vremenska zona +8, ljeti +8
Internetska domena .ph
Pozivni broj 63

Filipini (filipinski: Pilipinas), službeno Republika Filipini (filipinski: Republika ng Pilipinas), su ostrvska država u jugoistočnoj Aziji. Smještena u Tihom okeanu, sastoji se od 7.641 ostrva koji su kategorizirani u tri glavne geografske podjele od sjevera prema jugu: Luzon, Visaja i Mindanao. Okružen je Južnokineskim morem na zapadu, Filipinskim morem na istoku i Celebeskim morem na jugozapadu, pa Filipini dijele pomorske granice s Tajvanom na sjeveru, Japanom na sjeveroistoku, Palauom na istoku, Indonezijom na jugu, Malezijom i Brunejima na jugozapadu, Vijetnamom na zapadu i Kinom na sjeverozapadu. Pacifički vatreni prsten i blizina ekvatora čine državu sklonom zemljotresima i tajfunima, ali isto tako obdaruje je obilnim prirodnim resursima i nekim od najvećih svjetskih bioraznolikosti. Filipini su peta najveća ostrvska država na svetu sa površinom od 300.000 km2 na kojem živi 100 miliona stanovnika.

Historija[uredi | uredi izvor]

Tokom prahistorije, Negritosi su bili najstariji stanovnici arhipelaga. Slijedili su ih uzastopni valovi austronezijskih naroda koji su se pomiješali sa malajskim, indijskim, arapskim i kineskim narodima. Nakon toga su uspostavljene različite konkurentne pomorske države pod vlašću datusa, radža, sultana i lakana. Dolazak portugalskog moreplovca Ferdinanda Magelana na ostrvo Homonhon 1521. godine označio je početak hispanske kolonizacije. Španski istraživač Rui Lopez de Villalobos je 1543. godine imenovao Filipine u čast španskog kralja Filipa II. Dolaskom Miguela Lópeza de Legazpija 1565. godine osnovano je prvo latinoameričko naselje na arhipelagu čime su Filipini postali dio Španskog carstva više od 300 godina. Tokom ovog perioda, Manila je postala zapadno središte trans-pacifičke trgovine koja je povezivala Aziju sa Akapulkom u Americi koristeći manilske galeone. Krajem 19. stoljeća uslijedila je Filipinska revolucija koja je stvorila kratkotrajnu Prvu Filipinsku republiku i krvavi Filipinsko-američki rat. Rat i epidemija kolere su rezultirali smrću nekoliko hiljada boraca i desetina hiljada civila. Nakon rata, SAD su zadržale suverenitet nad tom zemljom do japanske invazije i okupacije tokom Drugog svjetskog rata. Nakon oslobođenja, ova unitarna suverena država je često imala burna demokratska iskustva svrgavanjem diktature nenasilnom revolucijom.

Filipini su članica Ujedinjenih nacija, Svjetske trgovinske organizacije, Saveza država jugoistočne Azije, Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje i Istočnoazijskog samita. Kao sjedište Azijske razvojne banke, Filipini se smatraju razvojnom i novoindustrijalizovanom zemljom čija ekonomija prelazi sa poljoprivrede na proizvodnju i usluge. Uz Istočni Timor, Filipini su jedna od pretežno hrišćanskih nacija jugoistočne Azije.

Kroz historiju Filipini su uglavnom bili kolonijalni posjed Španije i SAD-a, a svoju nezavisnost su stekli 1946. godine nakon Drugog svjetskog rata, ali su ostali i dalje vrlo usko povezani s privredom SAD-a.

Vlada[uredi | uredi izvor]

Nakon ustava iz 1988. godine Filipini su predsjednička republika s dvodomnim parlamentom, tj. Kongresom.


Političke podjele[uredi | uredi izvor]

Filipini su podijeljeni administrativno na 16 regija sa 79 pokrajina, koje se dijele na gradove i općine, koje se opet sastoje od barangaja kao najmanjih administrativnih jedinica.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Privreda[uredi | uredi izvor]

Filipini se svrstavaju u zemlje u razvoju. Privreda se najviše bazira na poljoprivredi, lakoj industriji i uslužnim djelatnostima.

Stanovništvo[uredi | uredi izvor]

U zemlji živi 80 miliona stanovnika. Filipinci pripadaju uglavnom malajskoj grupi naroda. Dijele se na 50 etničkih grupa među njima su najbrojniji Tagali oko 30%, te Ilokamo, Moro i dr. Od doseljenika su najbrojniji Kinezi sa oko 1,5 miliona. Dolaskom Španaca u šesnaestom vijeku po arhipelagu se raširilo kršćanstvo. Danas je oko 95% Filipinaca kršćanske vjere. Najviše je katolika 84%, pripadnika filipinske crkve 6% i protestanata 4%. Arapski trgovci su donijeli islam na jugu na ostrva Mindanao i Sulu. Islam ispovjeda 4,5% stanovništva.[potreban citat]

Kultura[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]