Filira

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Filirin sin Hiron poučava Ahileja, rimski mozaik

Filira (grč. Φιλύρα) je grčka morska božica.[1]

Grčka mitologija[uredi | uredi izvor]

Filira je bila kćerka Okeana i Tetije, Okeanida.

Dok je Zeus bio dijete i dok ga je Majka Zemlja odgajala na Kreti, njegov otac Kron, vladar zlatnog doba, se zaljubio u Filiru, ali njegova žena Reja, Zeusova majka, sumnjala je u svog muža te ga je potražila. On se pretvorio u konja i spavao sa Filirom, ali ih je Reja u tom trenutku pronašla. Kron je pobijegao, a posramljena Filira je otišla daleko od bogova i rodila Hirona, prvog Kentaura, koji je napola čovjek, a napola konj,[2] ali je bila zgađena njegovim čudovišnim izgledom te ga je ostavila u prirodi. Za razliku od ostalih Kentaura, Hiron je bio besmrtan, ali ga je Heraklo ranio i Zeus je Hironu oduzeo besmrtnost te je umro. Filiru je Kron pretvorio u lipu. U drugom mitu, Filira je rodila Afrosa, morskog Kentaura, također sa Kronom.

Rimska mitologija[uredi | uredi izvor]

U rimskoj mitologiji, bog Saturn (Kron) je lovio svog sina Jupitera (Zeusa) preko cijele Zemlje te je naišao na lijepu Filiru. Ona je rodila Hirona,[3] ali se sramila njegovog izgleda. Poslije je zamolila Jupitera, kad je postao kralj, da ju pretvori u nešto drugo, a on ju je pretvorio u lipu, biljku čiji cvijet lijepo miriše te je tako Filira božica mirisa.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Aaron J. Atsma. PHILYRE. "PHILYRE (Philyra) was an Okeanid-nymph of Mount Pelion in Thessalia (Thessaly) loved by the Titan Kronos (Cronus)."
  2. ^ Hesiod. Teogonija.
  3. ^ Ovidije. Metamorfoze.