Filmska muzika

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Pod filmskom muzikom uglavnom se podrazumijeva muzika koja je komponirana posebno za film. Stvara atmosferu (ugođaj) pri gledanju filma i potpomaže njegovu promociju.

Ukoliko bi se film gledao bez muzičke pratnje (ali s tonom), doživjeli bi ga dvodimenzionalno bez emocionalne i dublje povezanosti s radnjom. Filmsku muziku najčešće izvode orkestri, koji variraju u svojoj veličini.

Filmska muzika pokreće razne emocije kod gledalaca filma: umiruje, straši, uznemirava, potiče osjećaj mržnje ili simpatije.

Muzika nam može unaprijed reći kakav će biti karakter lika u filmu, kao što je to izvrsno prikazala tema Dartha Wadera u filmu Ratovi zvijezda 5: Imperija uzvraća udarac kompozitora Johna Williamsa.

Muzika ne mora biti uvijek komponirana za određeni film, a da ga uzdigne i zauvijek se uz njega veže kao što je, npr, djelo Richarda Straussa "Also sprach Zarathustra" u filmu 2001: Odiseja u svemiru Stanleya Kubricka.

Može nas predvidljivo voditi kroz film ili zbuniti. Tako se, npr, muzička dionica iz Hitchcockovog filma Psiho koja je pratila legendarnu scenu tuširanja kasnije izvodila i u drugim filmovima, poput komedije Policijsska akademija. Sličnu sudbinu imala je i poznata muzička pozadina velike bijele psine Spielbergovog filma Ralje, koja se također ponavljala najčešće u komedijama.

Popularna muzika može isto tako biti dio filma, ali ona uglavnom nije posebno pisana za taj film i najčešće ima drugu funkciju (vidi soundtrack).