Filmska muzika

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Pod filmskom muzikom uglavnom se podrazumijeva muzika koja je komponovana posebno za film. Stvara atmosferu (ugođaj) pri gledanju filma i potpomaže njegovu promociju .

Ukoliko bi se film gledao bez muzičke pratnje (ali s tonom), doživjeli bi ga dvodimenzionalno bez emocionalne i dublje povezanosti s radnjom. Filmsku muziku najčešće izvode orkestri, koji variraju u svojoj veličini.

Filmska muzika pokreće razne emocije kod gledalaca filma: umiruje, straši, uznemirava, potiče osjećaj mržnje ili simpatije.

Muzika nam može unaprijed reći kakav će biti karakter lika u filmu, kao što je to izvrsno prikazala tema Dartha Wadera u filmu "Star Wars Episode V" kompozitoraa J. Williamsa.

Muzika ne mora biti uvijek komponirana za određeni film, a da ga uzdigne i zauvijek se uz njega veže kao što je npr. djelo R. Straussa "Also sprach Zarathustra" u filmu "2001: A Space Odyssey" od Stanleya Kubricka.

Može nas predvidljivo voditi kroz film ili zbuniti. Tako se na primjer muzička dionica iz Hitchcockovog filma Psycho, koja je pratila legendarnu scenu tuširanja, kasnije izvodila i u drugim filmovima poput komedije "Policijska akademija". Sličnu sudbinu imala je i poznata muzička pozadina velike bijele psine Spielbergova filma Jaws, koja se također ponavljala najčešće u komedijama.

Popularna muzika može isto tako biti dio filma, ali ona uglavnom nije posebno pisana za taj film i najčešće ima drugu funkciju (vidi soundtrack).

Gnome-speakernotes.svg Muzički portal
Odjeljak isključivo posvećen muzici