Filmska muzika

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Pod filmskom muzikom uglavnom se podrazumijeva muzika koja je komponirana posebno za film. Stvara atmosferu (ugođaj) pri gledanju filma i potpomaže njegovu promociju.

Ukoliko bi se film gledao bez muzičke pratnje (ali s tonom), doživjeli bi ga dvodimenzionalno bez emocionalne i dublje povezanosti s radnjom. Filmsku muziku najčešće izvode orkestri, koji variraju u svojoj veličini.

Filmska muzika pokreće razne emocije kod gledalaca filma: umiruje, straši, uznemirava, potiče osjećaj mržnje ili simpatije.

Muzika nam može unaprijed reći kakav će biti karakter lika u filmu, kao što je to izvrsno prikazala tema Dartha Wadera u filmu Ratovi zvijezda 5: Imperija uzvraća udarac kompozitora Johna Williamsa.

Muzika ne mora biti uvijek komponirana za određeni film, a da ga uzdigne i zauvijek se uz njega veže kao što je, npr, djelo Richarda Straussa "Also sprach Zarathustra" u filmu 2001: Odiseja u svemiru Stanleya Kubricka.

Može nas predvidljivo voditi kroz film ili zbuniti. Tako se, npr, muzička dionica iz Hitchcockovog filma Psiho koja je pratila legendarnu scenu tuširanja kasnije izvodila i u drugim filmovima, poput komedije Policijsska akademija. Sličnu sudbinu imala je i poznata muzička pozadina velike bijele psine Spielbergovog filma Ralje, koja se također ponavljala najčešće u komedijama.

Popularna muzika može isto tako biti dio filma, ali ona uglavnom nije posebno pisana za taj film i najčešće ima drugu funkciju (vidi soundtrack).