Filmski festivali u Prištini

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

U Prištini, glavnom gradu Kosova[a], naročito u Narodnom pozorištu, održani su mnogi filmski festivali. Njima prisustvuju poznate ličnosti iz cijelog svijeta. Priređuju se svake godine, a privlače domaće i inostrane posjetioce.

Međunarodni filmski festival u Prištini[uredi | uredi izvor]

Međunarodni filmski festival u Prištini, poznat i pod skraćenim nazivom PriFilmFest, godišnji je sedmodnevni festival.[1] Prvi put priređen je 2009. kao svečano obilježavanje proglašenja nezavisnosti iz 2008. Osnovali su ga: Vjosa Berisha, Fatos Berisha, Orhan Kerkezi i Faton Hasimja. Održava se u Narodnom pozorištu u septembru, ali je šesti po redu festival održavan od 25. aprila do 2. maja 2014. godine.

Pobjednici kao dio događaja dobivaju kip "Zlatna boginja", koji se temelji na figurini "Boginje na tronu".[2] Ta figurina otkrivena je na Kosovu 1960. i postala je simbol grada. Godine 2010. započet je Forum PriFilm, koji se sastoji od seminara, radionica i razgovora između kosovskih filmaša i onih iz susjednih zemalja.

Hyjnesha ne Fron[uredi | uredi izvor]

Skena Up[uredi | uredi izvor]

Nine Eleven[uredi | uredi izvor]

Filmski festival Rolling[uredi | uredi izvor]

Filmski festival Nje Bote[uredi | uredi izvor]

Napomene[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Kosovo je predmet političkog i teritorijalnog spora između Republike Kosovo i Republike Srbije. Republika Kosovo je jednostrano proglasila nezavisnost 17. februara 2008. godine, ali Srbija je i dalje smatra dijelom svoje suverene teritorije. Dvije vlade počele su normalizirati odnosa 2013. godine, kao dio Briselskog sporazuma. Trenutno 98 od 193 države članice Ujedinjenih nacija priznaju Kosovo kao nezavisnu državu. Ukupno 113 država članica UN-a je u jednom trenutku priznavalo Kosovo, od kojih je 15 kasnije povuklo svoje priznanje.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Prishtina Film Festival". KosovoGuide. Arhivirano s originala, 3. 3. 2016. Pristupljeno 27. 5. 2021.
  2. ^ "The Goddess on the Throne". Ancientcraft. Arhivirano s originala, 18. 8. 2017. Pristupljeno 27. 5. 2021.