Finansijska matematika

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Finansijska matematika je primjenjena matematika čiji je predmet proučavanja složeni interes i njegova primjena uglavnom u ekonomiji, bankarstvu, osiguranju i drugim srodnim oblastima. Metode proučavanja su uglavnom matematičke, kao što su: analiza i sinteza; indukcija i dedukcija; implikacija i ekvivalencija; komparacija, modeliranje, eskontovanje i diskontovanje vremenskih tokova kapitala. Veličine uvedene u finansijsku matematiku su uglavnom povezane matematičkim relacijama i formulama. Izračunavanja, tabelarna i grafička predstavljanja u primjerima za današnje potrebe, izrađeni su primjenom Excela, u formi modela koji uključuju neograničeni broj kalkulacija sa iznosima ulaznih veličina. Iznose pomoćnih i izlaznih veličina Excel izvršava automatski. Kalkulacije služe za vježbu pri učenju gradiva, provjeravanje regularnosti modela i usavršavanje modela.

Upotreba Excel-a u izradi primjera i zadataka za vježbu izbacila je iz upotrebe finansijske, logaritamske i druge tablice kao zastario radni materijal.

Izvršena je inovacija, aktuelizacija i racionalizacija dosadašnjeg računa srednjeg i zajedničkog roka odgođenih plaćanja primjenom konformne kamatne stope. Uvedene su formule za izračune interkalarnih kamata složenih i prostih kapitalizacija. Dokazano je da interkalarne kamate nisu kamate odgođene otplate zajmova. Dokazana je neregularnost dosadašnje formule kontinuiranog ukamaćivanja.

Literatura

  • Alastair Day, Mastering Financial Mathematics in Microsoft Excel 2013
  • Simon Benninga, Tal Mofkadi, Principles of Finance with Excel 3rd Edition
  • Klaus Renger, Finanzmathematik mit Excel
  • Delić Akif, Mešanović Salih, Privredna matematika I, „Off-set" Tuzla 2006. godine
  • Mešanović Salih, Delić Akif, Privredna matematika II, „Off-set" Tuzla 2006. godine
  • Mešanović Salih, Delić Akif, Finansijska matematika, „Off-set" Tuzla 2006. godine
  • Sead Rešić, Salih Mešanović, Uvod u finansijsku matematiku, „ Papir-Karton" Tuzla 2017. godine
  • Sead Rešić, Salih Mešanović, Husnija Bibuljica, Uvod u finansijsku matematiku - drugo dopunjeno izdanje, „ Papir-Karton" Tuzla 2018. godine