Finsteraarhorn

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Finsteraarhorn
Finsteraarhorn and surrounding mounts.jpg
Finsteraarhorn sa istoka
Najviša tačka
Visina m
Istaknutost m
Izoliranost km
Geografija
Finsteraarhorn nalazi se u Švicarska
Finsteraarhorn
Finsteraarhorn
LanacBernske Alpe
Penjanje
Prvi uspon10. august 1829.

Finsteraarhorn je najviša planina u Bernskim Alpama u Švicarskoj sa visinom od 4274 m.[1] Finsteraarhorn je deveta najviša planina u Alpama i treći najistaknutiji vrh. 2001. godine čitav masiv i okolni glečeri su postali dio svjetske kulturne baštine. Vrh se nalazi na granici kantona Valais i Bern. Politički je podijeljena između općina Fischertal (Valais) i Guttanen (Bern)

Geografija[uredi | uredi izvor]

Iako je najviša, najistaknutija i najizolovanija planina Bernskih Alpa i kantona Bern je manje poznata i posjećena od obližnjih planina Jungfraua i Eigera. To je posljedica njenog položaja u jednom od najzabačenijih područja u Alpama u potpunosti okruženoj nenaseljenim ledničkim dolinama. Na zapadu se nalazi glečer Fiescher, drugi po dužini u Alpama, a na istoku se nalaze ledenici Velikog Aara. Manji glečer Unterer Grindelwaldgletscher nalazi se sjeverno od masiva. Finsteraarhorn je okružen vrhovima Schreckhorn i Lauteraarhorn na sjeveru te sa vrhovima Gross Fiescherhorn, Grünhorn i Gross Wannenhorn na zapadu i Oberaarhorn na istoku.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Finsteraarhorn | mountain, Switzerland". Encyclopedia Britannica (jezik: engleski). Pristupljeno 2019-02-24. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]