Firdusov mezaristan

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Firdusov mezaristan, nalazi se u Livnu, Bosna i Hercegovina. Proglašen je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.[1]

Historija[uredi | uredi izvor]

Od sredine 18. stoljeća Firdusi su gospodari Livna i Livanjskog kadiluka. Bili su kapetani do 1835. godine, a vršili su kroz to vrijeme ponajviše i čast muselima (vezirov povjerenik u većim mjestima). Prvi kapetan iz ove porodice bio je Ahmed-beg koji je ubijen u Livnu tokom jedne pobune baša, ali njegov nišan nije pronađen u ovom mezaristanu.

Opis[uredi | uredi izvor]

Mnogi nišani ovog mezaristana su uništeni. Mezaristan je grobljanska cjelina sa najdekorativnijim nišanima u Livnu, pa i širem području Bosne. Posebno je karakterističan po većem broju visokih, profilisanih i dekorisanih santrača i sarkofaga na koje su postavljeni masivni dekorisani nišani sa tarisima koji su vrlo sitni s obzirom na meterijal u kojem su rađeni. Rađeni su od kamena miljevine. Mezaristan moguće je podijeliti u tri zasebne cjeline koje se izdvajaju koncentracijom i likovnim osobenostima i pripadnošću nišana u njima. Na sjevernoj strani mezaristana nalaze se najdekorativniji nišani i ovdje su ukopavani članovi porodice Firdus. U središnjem dijelu mezaristana nalazi se nekoliko nišana novije dobi. U južnom dijelu mezaristana su mezari u koje su ukopavani oni koji nisu pripadali porodici Firdus.

Mezar broj 21[uredi | uredi izvor]

Na mezaru oivičenom visokim kamenim santračem nalazi se uzglavni nišan kvadratne osnove 17 x 17 cm, odbijenog turbana visine 70 cm. Nožni nišan ne postoji. Natpis na uzglavnom nišanu je na arapskom jeziku, djelimično oštećen, ispisan sitnim neshi pismom (Amed kapetan, sin Ahmeda kapetana, sin Firdus-bega, godine 1774./1775) Ovo je najstariji datovan nišan u mezaristanu i jedini koji sigurno pripada jednom livanjskom kapetanu.

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Hamdija Kreševljaković, Kapetanije u Bosni i Hercegovini, IGKRO Svjetlost, Sarajevo 1977
  • Mehmed Mujezinović, Islamska epigrafika BiH, knjiga III – Bosanska krajina, zapadna Hercegovina, IP Veselin Masleša, Sarajevo

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Firdusov mezaristan". kons.gov.ba. Pristupljeno 13. 7. 2016.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]