Fitz and The Tantrums

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Fitz and The Tantrums
Fitz and The Tantrums 2013.
Osnovne informacije
PorijekloLos Angeles, Kalifornija, SAD
Žanrovi
Karijera2008–danas
Izdavači
Veb-sajtfitzandthetantrums.com
Članovi

Fitz and The Tantrums američka je indie pop i neo soul grupa iz Los Angelesa, osnovana 2008. Njihov prvi album, Pickin' Up the Pieces, koji je objavila diskografska kuća Dangerbird Records u augustu 2010, naišao je na pozitivnu reakciju kritičara i popeo se na prvo mjesto Billboardove ljestvice "Heatseekers".[1] Časopis Rolling Stone proglasio ih je "grupom koju valja pratiti" u aprilu 2011.[2] Početkom 2013. potpisali su ugovor s diskografskom kućom Elektra Records, te su prvi album pod tom kućom objavili 7. maja 2013. pod nazivom More Than Just a Dream.

Članovi grupe su Michael Fitzpatrick (vokali), Noelle Scaggs (prateći vokali i udaraljke), James King (saksofon, flauta, klavijatura, udaraljke i gitara), Joseph Karnes (bas-gitara), Jeremy Ruzumna (klavijature) i John Wicks (bubnjevi i udaraljke). Producent Chris Seefried također je koautor prvog albuma Pickin' Up the Pieces. Tony Hoffer je producent drugog albuma, More Than Just a Dream (2013).

Muzički stil[uredi | uredi izvor]

Fitzpatrick je izjavio da se muzički stil grupe može opisati kao "indie pop pod utjecajem soula". Naglasio je da, iako su njihove pjesme nastale pod utjecajem klasičnih pjesama diskografskih kuća Motown i Stax, grupa ne nastoji stvarati istovjetne kopije te muzike.[3] U drugom intervjuu, Fitzpatrick je objasnio zašto grupa ne koristi gitare. "Htio sam pokušati da napravim upečatljiv album bez gitara", rekao je. "Čini mi se da se gitara uvijek pojavljuje u svakoj grupi; uvijek je istaknuta i dominantna. Jednostavno mi ju je muka slušati."[4]

Prijem[uredi | uredi izvor]

Ann Powers iz Los Angeles Timesa napisala je da je "Fitz & the Tantrums grupa koja najbolje funkcionira na koncertima, ali je ovaj album dobar kao zamjena nekom drugom i za početak neke zabave".[5] Aly Comingore iz Santa Barbara Independenta napisala je da su članovi grupe stvorili "duševan i nostalgičan pop zvuk koji ne samo da je zarazan, već je dozvoljno svjež da se izdvoji od prethodnika".[6]

Članovi[uredi | uredi izvor]

Diskografija[uredi | uredi izvor]

Studijski albumi
Maksi-singlovi
Singlovi

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Fitz & the Tantrums - Chart history | Billboard". www.billboard.com. Arhivirano s originala, 10. 9. 2016. Pristupljeno 13. 9. 2016.
  2. ^ "Band to Watch: Fitz and the Tantrums Put a Modern Spin on Motown". Rolling Stone. 12. 4. 2011. Pristupljeno 22. 6. 2011.
  3. ^ Jansen Seymour, Jane (1. 6. 2010). "Fitz & the Tantrums Keep Busy Over the Holiday Weekend". PopMatters. Arhivirano s originala, 21. 10. 2012. Pristupljeno 13. 9. 2016.
  4. ^ Johnson, Alexandra (17. 1. 2011). "More Soul Than the Devil Could Buy: The Pockets of Sound with Michael Fitzpatrick". TheWaster.com.
  5. ^ Powers, Ann (9. 8. 2010). "Album review: Fitz & the Tantrums' 'Pickin' Up the Pieces'". Los Angeles Times.
  6. ^ Comingore, Aly (30. 8. 2010). "Fitz & the Tantrums – Pickin' Up the Pieces". Santa Barbara Independent.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]