Flamengo

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Flamengo je četvrt u južnoj zoni Rio de Janeira. Nalazi se između centra i četvrti Botafogo na samom kraju zaljeva Guanabara. U četvrti, pored istoimene plaže, dominira park Parque do Flamengo površine 1.2 km2, izgrađen 1960. godine, na zemlji uzetoj od zaljeva.

Četvrt, sa luksuznim zgradama, uglavnom naseljava srednja klasa. Naziv Flamengo može imati različito porijeklo. Po knjizi "Historija ulica Rio de Janeira", naziv je nastao u 17. vijeku, kada su Holanđani ratovali u Pernambucu sa Portugalom, za prevlast nad kolonijama. U to vrijeme, holandski zarobljenici su dovođeni u ovo područje Rija, a Flamani, kako su tada zvali Holanđane, se na portugalskom zovu Flamengos. Druga teorija pretpostavlja da je četvrt dobila ime po ptici Flamingo, koja je u velikom broju bila uvožena u Brazil sa Mediterana. Postoje i mnoge druge, ne toliko zanimljive, teorije o nazivu četvrti.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]