Fondacija Centar za javno pravo

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Centar za javno pravo (CJP) (njem. Kompetenzzentrum für Öffentliches Recht) jeste fondacija koja je osnovana posredstvom Ministarstva vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke. Ova organizacija je osnovana u okviru Pakta za stabilnost u Jugoistočnoj Evropi, kao mjesto javne rasprave o akutnim pravnim problemima koji prate ustavnopravnu konsolidaciju Bosne i Hercegovine i zemalja iz regiona, kao i njihovo približavanje evropskim integracijama.

Osnovni zadatak centra za javno pravo je uspostavljanje naučnih kriterija kao mjerila prema kojima se mora uobličavati javno pravo. U tom smislu se u okviru Centra, na nivou ekspertiza, analiziraju akutni javnopravni problemi. Na taj način se povezivaju naučni standardi i teorija sa politikom i privredom, kroz praksu koja se rukovodi priznatim teorijskim standardima u pronalaženju rješenja i otvoranju perspektivnih puteva za budućnost.

Centar za javno pravo daje tačne stručne odgovore na pitanja: organizacije državne vlasti i državne uprave, na pitanja sadržaja i primjene propisa Evropske Unije i međunarodnopravnih standarda, ustavotvornih pitanja i tumačenja ustavnog prava kao i na sve srodne probleme parlamentarnog prava, izbornog prava, upravnog prava i prava evropskih integracija.

U središtu pažnje Fondacije su zemlje bivše Jugoslavije: BiH, Crna Gora, Hrvatska i Srbija. Saradnici fondacije su priznati stručnjaci u navedenim područjima, koji ideološki neutralno rade na iznalaženju rješenja za uvođenje standarda pravne države, zaštite ljudskih prava, "dobre uprave" i funkcionalnih ustavnih modela.[1]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Fondacija Centar za javno pravno". Deutsche Zusammenarbeit. Pristupljeno 12. 5. 2019.