Idi na sadržaj

Fortuna

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Fortuna
Boginja slučajnosti, sreće i sudbine
</img>
Fortuna upravlja krugom četiri stadijuma života, Točkom sreće, u rukopisu Carmine Burane
Abode Rim
Simbol Globus, Rog izobilja, Točak, Vijenac
grčki ekvivalent Tyche

Fortuna ( latinski: Fortūna , ekvivalent grčkoj boginji Tyche) je boginja sreće i personifikacija sreće u rimskoj religiji koja je, uglavnom zahvaljujući kasnoantičkom piscu Boetiju, ostala popularna kroz srednji vijek, barem do renesanse. Njen prikaz sa povezom preko očiju i dalje je važna figura u mnogim aspektima današnje italijanske kulture, gdje dihotomija fortuna / sfortuna (sreća / nesreća) igra istaknutu ulogu u svakodnevnom društvenom životu, također predstavljena vrlo čestim refrenom "La [dea] fortuna è cieca" (latinski Fortuna caeca est ; "Sreća [boginja] je slijepa").

Fortuna se često prikazuje s gubernakulumom (brodskim kormilom), loptom ili Rota Fortunae (točkom sreće, kojeg prvi spominje Ciceron) i rogom izobilja. Mogla bi donijeti sreću ili lošu sreću: mogla bi biti predstavljena kao prekrivena i slijepa, kao u modernim prikazima Lady Justice, osim što Fortuna ne drži ravnotežu. Fortuna je postala simbol hirovosti života. Bila je i boginja sudbine: kao Atrox Fortuna, odnijela je mlade živote unuka princepsa Augusta Gaja i Lucija, budućih nasljednika Carstva.[1] (U antici je bila poznata i kao Automatia.) [2]

Fortuna sa Pontizmom 2. vijek, mermer, visina: 1,55 m, u Muzeju historije i arheologije [3]
Heraldička Fortuna na grbu Glückstadta.

Za Fortuninog oca se govorilo da je Jupiter i kao i on, i ona je mogla biti izdašna (Copia). Kao Annonaria štitila je zalihe žita. Posvećen joj je 11. jun: 24. juna proglašena je kultom na festivalu Fors Fortuna.[4][5] Čini se da Fortunino ime potiče od Vortumne (ona koja vrti godinu). 

ilustracija Al-Birunija (973-1048) različitih faza mjeseca, iz perzijskog Kitab al-tafhim

U astrologiji pojam Pars Fortuna predstavlja matematičku tačku u zodijaku izvedenu uzdužnim položajima Sunca, Mjeseca i Ascendenta (znak u porastu) u natalnoj karti pojedinca. Predstavlja posebno korisnu tačku u horoskopskoj karti. U arapskoj astrologiji ove i slične tačke se nazivaju arapskim dijelovima.

Al-Biruni (973 – 1048), matematičar, astronom i učenjak iz 11. vijeka, koji je bio najveći zagovornik ovog sistema predviđanja, naveo je ukupno 97 arapskih dijelova, koji su se široko koristili za astrološke konsultacije.

Bilješke

[uredi | uredi izvor]
  1. ^ Marguerite Kretschmer, "Atrox Fortuna" The Classical Journal 22.4 (January 1927), 267 - 275.
  2. ^ "Homer" (1827), p.577.
  3. ^ V. Canarache, A. Aricescu, V. Barbu, A. Rădulescu (1963). Tezaurul de Sculpturi de la Tomis (jezik: rumunski). Editura Științifică. str. 16.
  4. ^ Samuel Ball Platner and Thomas Ashby, A Topographical Dictionary of Ancient Rome,; (London: Oxford University Press) 1929: on-line text.
  5. ^ Ovid, Fasti VI. 773‑786.