Fosfat

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Fosfat anion

Fosfati su, u neorganskoj hemiji, esteri i soli fosfatne kiseline. U organskoj hemiji, pod fosfatima (odn. organofosfatima) se podrazumijeva ester fosforne kiseline. Fosfati su veoma značajni u biohemiji i biogeohemiji.

Hemijske osobine[uredi | uredi izvor]

Fosfatni ion je poliatomski ion sa empirijskom formulom PO43− i molarnom masom 94,973 g/mol. Sačinjen je od jednog centralnog atoma fosfora okružen sa četiri identična atoma kiseonika u tetraedarskom položaju. Fosfatni ion ima naboj -3.

Rasprostranjenost[uredi | uredi izvor]

Fosfati se obično mogu naći u raznim fosfornim mineralima. Najveća nalazišta fosfata se nalaze u SAD-u, u regionu Bone Valley u centralnoj Floridi, zatim u regionu Soda Springs u Idahu te na obali Sjeverne Karoline. Također se mogu pronaći u velikim količinama u Egiptu, Izraelu, Maroku, Tunisu, Togu i Jordanu

Upotreba[uredi | uredi izvor]

Fosfati igraju važnu ulogu u biohemiji. Uključeni su u sastav važnih molekula za cjelokupni biljni i životinjski svijet - dezoksiribonukleinske kiseline (DNK) i adenozintrifosfat (ATP)

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Nuvola apps edu science.svg Nedovršeni članak Fosfat koji govori o hemiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: