Fosfodiesterska veza

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Fosfodiester)
Fosfodiesteska veza fosfolipida
Indikator (plavi) dvije fosfodiesterske veze u DNK.
Fosfodiester je relativno jaka kovalentna veza između grupa fosfata i dva alkohola.

Fosfodiesterska veza je šećerno fosfatna veza koja održava koheziju u kičmi dezoksirimonukleinske (DNK) i ribonukleinske kiseline (RNK). U nukleotidima, od kojih su građeni, na početku nosi samo jedan atom ugljika C5, u osnovi pentoze i ostatak fosforne kiseline. Hemijski gledano, na ovom atomu ugljika nalazi se ester fosforne kiseline sa alkoholnom OH grupom.[1]

Fosfodiesterska veza nastaje kada dvije hidroksilne grupe fosforne kiseline reagiraju sa hidroksilnim grupama na drugim molekulama, kada nastaju dvije esterske veze. U živim ćelijama stvara se kada se dva nukleotida kovalentno vežu tako da se hidroksilna grupa s 3' ugljikovog atoma prvog šećera veže sa fosfatnom grupom drugog nukleotida, koji se nalazi na 5' ugljikovom atomu drugog šećera. Time dezoksiriboze koje su povezane fosfodiesterskim vezama stvaraju dva polinukleotidna lanca molekule DNK.

Pri kopiranju polulanca, tok transkripcije RNK ili replikacija DNK se temelji na postojećem ostatku fosforne kiseline, a druga esterska veza, sa OH grupu na ugljikovom atomu C3 u ribozi ili dezoksiribozi, je zatvorena, pri čemu se formira 3'-5 ' fosfodiesterska veza.

U proceima metabolizma, ovu hemijsku vezu raskida enzim fosfodiesteraza.[2][3]

Također poglerdajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Alberts B. (2002)ː Molecular biology of the cell. Garland Science, New York, ISBN 0-8153-3218-1.
  2. ^ Hadžiselimović R., Pojskić N. (2005): Uvod u humanu imunogenetiku. Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju (INGEB), Sarajevo, ISBN 9958-9344-3-4.
  3. ^ Bajrović K, Jevrić-Čaušević A., Hadžiselimović R., Ed. (2005): Uvod u genetičko inženjerstvo i biotehnologiju. Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju (INGEB), Sarajevo, ISBN 9958-9344-1-8.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]