Idi na sadržaj

Frédéric Bastiat

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Frederic Bastiat je bio francuski klasični liberal i politički ekonomista. Bastiat je rođen u Bajo­neu u Fran­cu­skoj, 29.06.1801. Otac mu je bio trgo­vac, a Fre­de­ric je postao siroče u devetoj godini, i odgo­jili su ga djed i nje­gova tetka. Počeo je stu­di­rati poli­tičku eko­no­miju u 19. godini i pre­dano je čitao Adama Smita (Adam Smith) i Žan-Batist Seja (Jean-Baptiste Say)[1].

Bastiatovo najpoznatije djelo je "Zakon", izvorno objavljen kao pamflet 1850. godine. U ovom djelu se zakon definiše kao pravedni sistem koji omogućava slobodno društvo. Bastiat smatra da pojedinci imaju prirodno pravo - od Boga dato - da brane svoju ličnost, svoju slobodu i svoju imovinu. Država treba da brani ta prava. Zakon shodno tome postaje izopačen kada država odluči da se miješa u pitanja mimo navedenih prava. Djelo "Zakon" je prevedeno od strane izdavačke kuće Global Book iz Novog Sada (Srbija) i nekoliko godina je bilo dostupno kao besplatno štivo na internet stranici izdavača.

Bastiat se ošto protivio svim vrstama tarifa, napominjujući da se bori za slobodu svih[2]. Bastiat se pojavljuje kao historijski značajna ličnost za ekonomiste klasičnog liberalizma, te ga često citiraju u svojim djelima.

Reference[uredi | uredi izvor]