Fragmosom

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Formiranje fragmosoma u biljnoj ćeliji s visokim vakuumiranjem. Odozgo prema dolje:
1) Interfazna ćelija s velikom središnjom vakuolom.
2) Citoplazmatski lanci počinju prodirati u vakuolu.
3) Migracija jedra u središte i formiranje fragmosoma.
4) Dovršeno je formiranje fragmosoma i formiranje preprofaznog pojasa koji obeilježava buduću diobenu ravan ćelije.

Fragmosom je vrpca citoplazme sa elementima citoskeleta koja vuče jedro biljne ćelije do njenog centra, u diobi jako vakuoliziranih ćelija.[1] Fragmosom se formira u ćelijskom ciklusu tokom pripreme za mitozu, u G2 fazi interfaze, ubrzo nakon replikacije DNK.[2]

Za razliku od životinjskih ćelija, koje obično imaju jedro koje se nalazi u centru ćelije i vrlo male vakuole, biljne ćelije obično imaju veliku vakuolu, koja može zauzeti oko 90% ćelijskog volumena i odvajaju jedro u periferni položaj, udaljen od centra. Da bi u ovim ćelijama počela mitoza, jedro se mora premjestiti u središte ćelije, u kojoj se formira fragmosom.

U početku se formiraju citoplazmatske niti koje prodiru u središnju vakuolu i stvaraju put kroz koji će jedro migrirati. Duž tih citoplazmatskihniti nalaze se aktinski filamenti koji guraju jedro u središte ćelije. Ove citoplazmatske niti spajaju se u citoplazmatsku poprečnu laminu duž one koja će biti diobena ravan u budućoj ćelijsko diobi, stvarajući tako fragmosom. Formacija fragmosoma jasno je vidljiva samo u podijeljenim biljnim ćelijama koje su vrlo vakuolirane.

Neposredno pred sami početak mitoze, oko fragmosoma i buduće diomene ravni, odmah ispod plazmamembrane pojavljuje se gusta traka mikrotubula. Ta se struktura naziva preprofatna traka koja označava ekvatorijalnu ravninu buduće miioze i budućih fuzijskih mjesta ćelijske ploče (koja pravi pregradu između kćeri) s roditeljskim ćelijskim zidom Traka zatim nestaje kako se jedarni ovoj raspada i formira fuzija.[1]

Fragmoplast leži okomito na fragmosome i kreće od centra, nakon ravnine fragmosoma, krećući se prema periferiji, kao što se formira ćelijska ploča. Kad je mitoza gotova, ćelijska ploča ustupa mesto novom podieljenom ćelijskom zidu koji se nalazi duž ravnine koja je zauzela fragmosom i spojila se sa roditeljskim ćelijskim zidom, na mjestima gdje je bils preprofazna traka.[3]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b Sinnott EW, Bloch R (April 1940). "Cytoplasmic Behavior during Division of Vacuolate Plant Cells". Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America. 26 (4): 223–7. doi:10.1073/pnas.26.4.223. PMC 1078159. PMID 16588342.CS1 održavanje: upotreba parametra authors (link)
  2. ^ Lack, Andrew; Evans, David (2005). Plant biology (2nd izd.). New York: Taylor & Francis. ISBN 978-0-415-35643-5. Nepoznati parametar |name-list-format= zanemaren (prijedlog zamjene: |name-list-style=) (pomoć)
  3. ^ Raven, Peter H.; Evert, Ray F.; Eichhorn, Susan E. (2005). Biology of plants (7th izd.). New York, NY: Freeman and Company. ISBN 978-0-7167-1007-3. Nepoznati parametar |name-list-format= zanemaren (prijedlog zamjene: |name-list-style=) (pomoć)