Francis Bacon

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Sir Fransis Bekon
Francis Bacon Signature.svg

Francis Bacon (Fransis Bekon 1561-1626), bio je engleski filozof i tvorac empirizma i nove naučne metode. Njegovo glavno djelo je "Velika obnova nauka" čiji je sastavni dio "Novi organon" ili "Upute za tumačenje prirode". On je smatrao da je cilj nauke i filozofije da ovlada prirodom. Njegova poznata rečenica: "Onoliko možemo koliko znamo", iskazuje njegovo mišljenje da je znanje moć.

Kritikovao je staru logiku i metodu dedukcije. On uvodi metodu indukcije koja je jedinstvo eksperimenta i racionalne spoznaje. Bacon je smatrao da se prije metode indukcije treba očistiti razum od predrasuda (zabluda, "idola") koje su se nagomilale:

  1. Predrasude plemena- one su u ljudskoj prirodi, jer su svi ljudi nesavršeni i prema tome skloni greškama.
  2. Predrasude pećine- to su zablude pojedinca. One nastaju zbog toga što čovjek sudi prema sebi, pa misli da ono kako on nešto doživljava da tako to doživljavaju i drugi, a zaboravlja da je svaki čovjek zasebna "pećina".
  3. Predrasude trga- pogrešno razumijevanje riječi. One nastaju na ulicama, trgovima gdje se razmijenjuju riječi, a one mogu izazvati različita značenja a to može dovesti do pogreške, nesporazuma.
  4. Predrasude pozorišta- nastaju iz poštovanja autoriteta. Bacon je smatrao da su ove predrasude najopasnije jer nastaju iz poštovanja autoriteta. Čovjek poštujući neki autoritet prihvata sve što taj autoritet misli i radi, pa tako i njegove greške. To je kao u pozorištu kada autoritet glumaca stvori atmosferu, za koju publika misli da je stvarna, a u stvari ona je vještačka.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]