Francisco de Miranda

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Miranda zatočen u Cádizu u Španiji

Francisco de Miranda (28. mart 1752 - 14. juli 1816), bio je venecuelanski general, učesnik ratova u Španiji, Francuskoj i SAD-u i borac za nezavisnost Latinske Amerike. Bio je veliki zagovornik revolucije i izuzetno cijenjen u političkim krugovima Evrope. Zajedno sa Bolívarom otpočeo je Rat za nezavisnost Venecuele.

Proglašen je generalisimusom sa diktatorskim ovlaštenjima 1812. godine. Obećao je oslobađanje od ropstva onih koji stupe u oslobodilačku armiju. Iste godine doživio je vojni poraz i prihvatio je kapitulaciju. Zarobljen je i konfiniran u Španiju.


System-users.svg Nedovršeni članak Francisco de Miranda koji govori o biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.