Idi na sadržaj

Frederick Henry Royce

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Henry Royce
Suosnivač kompanije Rolls-Royce
Rođenje (1863-03-27) 27. mart 1863.
Alwalton, Engleska
Smrt22. april 1933(1933-04-22) (70 godina)

Sir Henry Royce (27 mart 1863 - 22 april 1933) je bio jedan od prvih proizvođača automobila i suosnivač kompanije Rolls-Royce zajedno sa Charles Stewart Rollsom.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Frederick Henry Royce je rođen u Alwaltonu, blizina Peterborougha, kao najmlađi od perero djece Jamesa i Mary Royce. Porodica mu je imala mlin za brašno ali zbog poslovnog neuspjeha odlaze u London. Kada mu je otac umro 1872 Royce je morao pomagati porodicu radeći kao prodavač novina i nosilac telegrama. 1878 počeo je raditi za Veliku Sjevernu Željeznicu Great Northern Railway) zahvaljujući potpori svoje tetke. Ali nakon tri godine novca je nestalo i on se vratio u London i prifružio firmi Electric Light and Power Company sa kojima je i otišao u Liverpool 1882. 1884 sa ušteđevinom od £20 ušao je u partnerske odnose sa prijateljem Ernest Claremontom i zajedno su proizvodili električne predmete za kućnu upotrebu.

Zbog svog velikog interesovanja za mehaniku počeo je istraživati motore. Pošto mu se nije svidio motor kojim se bavio odlučio je da napravi automobil po svojim standardima čime se i 1904 bavio u jednom uglu svoje radionice. Napravio je tri automobila od kojih je jedan poklonio Ernest Claremontu a drugi Henry Edmundsu, vlasniku izložbenog salona i prijatelju Charles Rollsa. Edmunds je i organizovao susret dvojice budućih partnera Manchesterskom Midland Hotelu. Rolls se složio da uzme sve Roysove automobile pod uslovom da imaju četverocilindrični motor i da se zovu Rolls-Royce. Prvi Rolls-Royce je proizveden u decembru 1904.