Frederik X, kralj Danske

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Frederik X
Frederik u decembru 2018.
Vladavinaod 14.1. 2024 -
SupružnikMary Donaldson
DjecaChristian od Danske
Isabella od Danske
Vincent od Danske
Josephine of Danske
DinastijaLaborde de Monpezat
OtacHenri de Laborde de Monpezat
MajkaMargareta II, kraljica Danske
Rođenje26. maj 1968.
Kopenhagen

Frederik X, Kralj Danske (Frederik André Henrik Christian; rođen 26. maja 1968. godine), grof od Monpezata, je danski kralj

Bio je prvi je u nizu za nasljeđivanje danske krune i otprilike 224. u nizu za nasljeđivanje britanske krune.

Rođenje[uredi | uredi izvor]

Frederik je najstariji sin danske kraljice Margarete II i princa Henrika (Henri de Laborde de Monpezat). Prema danskoj kraljevskoj tradiciji, najstariji sin kralja Kristijana (danski: Christian) treba da se zove Fridrik (danski: Frederik), a najstariji sin kralja Fridrika treba da se zove Kristijan, te je princ tako dobio ime (s tim da se njegova majka u ovu svrhu smatrala Kristijanom, kao kćerka Fridrika).

Među njegovim krsnim kumovima su njegove tetka, bivša grčka kraljica Ana-Marija, i luksemburška velika vojvotkinja Joséphine-Charlotte.

Prestolonasljednik[uredi | uredi izvor]

Postao je krunski princ (prijestolonasljednik) kada je njegova majka naslijedila dansku krunu od svoga oca, kralja Frederika IX.

Godine 1986. učestvovao je u ekspediciji u Mongoliju. Iste godine je počela njegova vojna obuka. Studirao je političke nauke na univerzitetu Harvard pod imenom Frederik Henriksen. Godine 2000. učestvovao je četiri mjeseca dugoj ekspediciji na sjeveru Grenlanda.

Brak[uredi | uredi izvor]

Godine 2000, tokom XXVII Olimpijskih igara u Sydneyu, upoznao je australijsku marketinšku savjetnicu, Mary Donaldson. Dana 14. maja 2004. godine, nekoliko mjeseci nakon što je dobio formalnu dozvolu od majke, oženio je Mary Donaldson.[1]

Njihovo prvo dijete, princ Christian od Danske, grof od Monpezata, rođeno je 15. oktobra 2005. godine. Sljedeće dijete, princeza Isabella od Danske, grofica od Monpezata, rođeno je 21. aprila 2007. godine. Christian i Isabella su drugi i treća u nizu nasljednika danske krune. Dana 8. januara 2011. godine krunska princeza je rodila blizance, princa Vincenta i princezu Josephine, koji su četvrti i peta u nizu nasljednika danske krune. Krunski princ sa suprugom i djecom živi u palači Fredensborg.

Reference[uredi | uredi izvor]