Free džez

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Free džez (slob. pr. slobodni džez, engleski: free jazz) je pristup džez muzici koji je nastao 50-ih i 60-ih godina prošlog vijeka.

Muzika koja je bila produktovana od strane free jazz pionira mnogo je varirala, ali zajednička crta koja je pratila žanr je bilo nezadovoljstvo sa ograničenjima koja su nosili bebop, hard pop, modusni džez, koji su se razvijali u 40-im i 50-im godinama. Svaki na svoj način, free džez-muzičari su pokušali izmijeniti, proširiti, raskinuti konvencije džeza, najčešće odbacivanjem dotad nepromjenjivih obilježja, kao što su fiksirane promjene akorda ili tempa. Iako najčešće smatran eksperimentalnim ili avangardnim, free džez je suprotno tome bio pokušaj vraćanja džez muzike svojim "primitivnim", osnovnim i često religioznim korijenima, naglašavajući cijelokupnu improvizaciju.

Free džez se najčešće povezuje sa inovacijama Ornette Coleman-a i Cecil Taylor-a a i kasnijim radom saksofoniste John Coltrane-a. Drugi bitni pioniri su: Eric Dolphy, Albert Ayler, Archie Shepp, Bill Dixon, i Sun Ra.