Freeware

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Freeware je vrsta softwarea, koja se može zakonito koristiti bez kupovine ili plaćanja licence. Freeware se ne smije zamjeniti sa open source software-om, koji je opet sasvim drugačiji izraz.

Mnogi poznati programi (software), pogotovo oni koji imaju veze sa internetom, su freeware kao na primjer Adobe Reader ili Microsoftov internet browser Internet Explorer.

Podkategorija freeware-a je adware, gdje se software može koristiti besplatno, ali koji sadrži reklame u sebi.

Postoje i druge, manje ili više ekzotične, varijante, kao npr. postcardware, gdje korisnik mora poslati razglednicu iz svog grada ili područja osobi koja je napravila dotični software.

Često se može donirati novac ili oprema osobama koje su napravile freeware, ali je to isključivo na volonterskoj bazi, jer inače ne bi se radilo o freeware-u.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]