Freikorps Roßbach

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Grbe „Freikorps Roßbach“

Freikorps Roßbach je najpoznatija dobovoljačka paravojna jedinica nakon Prvog svjetskog rata u Weimarskoj Republici. Pod zapovjedništvom Gerhard Roßbach borila se 1919. godine na frontovima u Zapadnoj Prusiji i Baltiku. Službeno raspuštena 1920. godine, nastavila sa postojanjem u ilegali i učestvovala u borbama sa poljskim jedinicama u Gornjoj Šleziji 1921. godine.

Historija[uredi | uredi izvor]

Jedinica je osnovana u Zapadnoj Šleziji od pukovnika Gerharda Roßbacha, od ostataka jedinice koja je bila pod njegovom komandom. 22. novembra 1918. godine jedinica je brojala 4 oficira, 11 podoficira i 66 vojnika. Do kraja 1918. godine jedinica je bila stacionirana južno od mjesta Brodnica u Zapadnoj Šleziji. U januaru 1919. godine premještena je u unutrašnjost Zapadne Šlezije, da bi smirila nerede u gradovima Brodnica i Wąbrzeźno. Jedinica se nakon tih operacija povećava na skoro hiljadu pripadnika. Zahtjev Roßbacha da bude jedinica premještena na Baltik je odbijen od strane komande vojske, zbog straha od bjega njenog zapovjednika u Letoniju, koji bi zbog prijetnje hapšenjem mogao pobjeći. Pod velikim gubicima 16. decembra kao zadnja jedinica povlače se preko njemačke granice. Nakon izbijanja Kapp puča u Weimmarskoj Republici, jedinica se ponovo mobilizira i potpada pod komandu general majora Paul Emil von Lettow-Vorbecka. U maju 1920. godine jedinica se ponovo rasformira i njeni pripadnici formiraju radnu zajenicu Roßbach (njem.: Arbeitsgemeinschaft Roßbach), koja broji oko 1.500 članova, podijeljena u nekoliko regionalnih grupa, koji su direktno bili povezani sa vojnim strukturama. Mnogi pripadnici ove jedinice kasnije su pristupili odredima SA, SS i Waffen-SS.

Poznati pripadnici[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Reference[uredi | uredi izvor]