Freynov karanfil

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Frejnov karanfil)
Frejnov karanfil
Dianthus freynii[1]
Status zaštite: Ugroženi
Sistematika
CarstvoPlantae
DivizijaMagnoliophyta
RazredMagnoliopsida
RedCaryophyllales
PorodicaCaryophillaceae
RodDianthus
VrstaDianthus freynii
Vandas

Freynov karanfil ili Freynov klinček (latinski: Dianthus freynii Vandas) je izvorno endem hercegovačkog krša, iz porodice Caryophillaceae.

Opis[uredi | uredi izvor]

Ovaj kraški karanfil je patuljasta, modrozelenkasta, trajnica, visoka 1–7 cm Stabljike su redovno jednocvjetne, obično sa dva para listova, čiji su rukavci uz nju priljubljeni. Listovi su u busenovima, dugi 1–2 cm, a široki jedva 1 mm. Maljavi su i hrapavi, a rubovi hrskavičavi, pri vrhu zatupljeni.

Cvjeta u julu i avgustu. Cvjetovi sucrnkastocrveni, šašični listići trouglasto lancetasti. Latice sumpurpurne i relativno velike, duge do oko 14 mm i široke oko 6 mm.

Ekologija i rasprostranjenje[uredi | uredi izvor]

Frejnov karanfil raste u alpinskom pojasu najviših hercgovačkih planina, na nadmorskim visinama od oko 1.900 do 2.230 m.

Preferira plitka krečnjačka tla organogenih i organomineralnih crnica i dolomitnih sirozema.

Ovaj karanfil je endem Dinarida, sa centrom areala na visokim hercegovačkim planinama: Prenj, Čvrsnica i njena sjeveroistočna visoravan Plasa (locus classicus), između Doljanke, Neretve i Grabovice. Pripada, dakle, hercegovačkom endemskom centru. Prvi ga je opisao Vandas, 1889.[2]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Šoljan D. (2014): Biljke i planine. Izložba fotografija u "Galeriji Sv. Anto" Sarajevo u povodu 20. obljetnice "Fondeka" - Udruženje za podsticanje održivog razvoja i kvaliteta života, Sarajevo.
  2. ^ Šilić Č. (1990): Endemične biljke, 3. izdanje. Svjetlost, Sarajevo, ISBN 86-01-02557-9.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]