Frenulum malih usana

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Frenulum labia minora)


Frenulum labia minora
Vanjski ženski genitalni organi
Labia minora su prikazane razdvojeno (frenulum labia minora je označen kao "Frenulum pudendi")
Detalji
LatinskiFrenulum labiorum pudendi
Identifikatori
Gray'sp.1265
TAA09.2.01.008
FMA20404
Anatomska terminologija

Frenulum malih usana, frenulum labia minora, četverougao ili stražnja komisura labia minora (lat. frenulum labiorum pudendi) je frenulum gde se male stidne usne susreću sa stražnje strane.

Frenulum je termin za svaki mali nabor ili greben tkiva koji podupire ili osigurava gibanje dijela na koji je pričvršćen, posebno nabora kože ispod jezika (plika), odnosno između usne i desni, kao i u području vagine.[1][2]

Patologija[uredi | uredi izvor]

Četverokut može biti rastrgan tokom Porođaja zbog naglog istezanja otvora vulve ili tokom kopulacije. Da bi sprečili ovo suzenje na nesretan način, akušer i, ređe, primalje mogu izvesti epiziotomiju, što je namerni rez napravljen u perineumu počevši od četvorokuta i nastavljajući natrag duž perineuma prema anusu. Ponekad se ovaj hirurški rez može proširiti i na zahvatanje perinealnog tijela i na taj način smanjiti funkciju analnog sfinktera. Stoga su neki akušeri odlučili napraviti stražnji bočni rez u perineumu kako bi spriječili da se pojavi ova potencijalna komplikacija.

Četverokut se takođe može rastrgati u nasilnim radnjama u kojima dolazi do prisilnog ulaska, kao što je silovanje. Kada se rastrgne, krvarenje koje je nastalo ponekad zahtijeva hirurško zatvaranje hirurškim šavom za obuzdavanje.

Etimologija[uredi | uredi izvor]

Četverougao (francuski|fourchette) je nazvan po "viljuški" ili furcula (= “kost želja“, zbog oblika.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Manual of Obstetrics. (3rd ed.). Elsevier. pp. 1–16. ISBN 9788131225561
  2. ^ BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynaecology May 2005, Vol. 112, pp. 643–646

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]