Fridrik IX, kralj Danske

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Fridrik IX
Frederick IX of Denmark.jpg
Kralj Danske
Vladavina 20. april 1947 - 14. januar 1972
Prethodnik Kristijan X
Nasljednik Margareta II
Supružnik Ingrid od Švedske
Djeca Margareta II, kraljica Danske
Benedikta od Danske
Ana-Marija od Danske
Dinastija Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg
Otac Kristijan X, kralj Danske
Majka Aleksandra od Mecklenburg-Schwerina
Rođenje 11. mart 1899.
Palača Sorgenfri, Kopenhagen
Smrt 14. januar 1972.
Kopenhagen

Fridrik IX (punim izvornim imenom Christian Frederik Franz Michael Carl Valdemar Georg; 11. mart 1899 - 14. januar 1972) je bio kralj Danske od 1947. godine do svoje smrti. Njegovu vladavinu su obilježile velike promjene u kraljevini Danskoj.

Bio je sin danskog kralja Kristijana IX i njegove supruge, Aleksandre od Mecklenburg-Schwerina. Rođen je u palači Sorgenfri. Započeo je karijeru u mornarici umjesto u vojsci, kako je bio običaj u danskoj kraljevskoj porodici, i u toj karijeri je napredovao do ranka admirala.

Godine 1922. bio je zaručen za svoju rodicu, grčko-dansku princezu Olgu, ali zaruke su bile prekinute. Ona se udala za jugoslavenskog kneza i namjesnika Pavla, a Fridrik je 24. maja 1935. godine oženio jedanaest godina mlađu švedsku princezu Ingrid. S njom je imao tri kćerke:

Pošto nije imao sinova, bilo je očekivano da će, prema tadašnjem zakonu, dansku krunu naslijediti Fridrikov brat Knud. Međutim, 1953. godine donesen je novi zakon kojim je u Danskoj uspostavljena primogenitura koja dozvoljava kćeri danskog monarha da ga naslijedi ako monarh nema zakonitih sinova. Time je Fridrikova najstarija kćerka postala prestolonasljednica i, nakon njegove smrti, kraljica.

Razbolio se nedugo nakon obraćanja narodu povodom Nove godine 1971/72. Umro je 14. januara 1972. godine. Sahranjen je u dvorištu katedrale Roskilde, za razliku od ostalih danskih monarha koji su sahranjeni unutar katedrale.

Porijeklo[uredi | uredi izvor]