Friesenhausen

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Wiki letter w.svg Ovaj članak je siroče zato što nema ili vrlo malo ima drugih članaka koji linkuju ovamo.
Molimo Vas da postavite linkove prema ovoj stranici sa srodnih članaka(23-02-2012)

Friesenhausen je mjesto u općini Aidhausen u okrugu Haßberge u njemačkoj saveznoj državi Bavarskoj, čije broj stanovnika iznosi otprilike 350.[potreban citat]

Historija[uredi | uredi izvor]

824. Godine velikaš Frieso je manastiru u Fuldi poklonio zemljište u okolini Friesenhausena. Radi se o prvom pismenom pominjanju mjesta, iako se smatra da njegova historija započinje puno ranije. U periodu od 1521. do 1940. mjestom je vladalo najmanje 7 plemićkih porodica.

Spomenici[uredi | uredi izvor]

Najinteresantniji spomenik malog sela je dvorac, koji je danas privatno imanje. Pored toga postoji veoma lijepa mala katolička crkva, kao i veća protestantska crkva. Do polovine 20. vijeka postojale su i dvije škole, od kojih je jedna bila katolička, a druga protestanska. U međuvremenu ne postoji ni jedna. Prije holokausta, u Friesenhausenu je postojala relativno brojna grupa Jevreja koja je imala sopstvenu sinagogu i ritualnu banju (mikvu).

Kultura[uredi | uredi izvor]

Friesenhausen je poznat po amaterskim pozorišnim predstavama, koje se svake godine održavaju od januara do februara. Između ostalog, postoji udruženje amaterskog pozorišta i nogometni klub.

Reference[uredi | uredi izvor]