Fritz Bauer

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Fritz Bauer
Bauer Fritz Studentk HD Uniarchiv.jpg
Rođenje (1903-07-16) 16. juli 1903.
Stuttgart, Njemačka
Smrt 1. juli 1968.(1968-07-01) (starost: 64)
Frankfurt am Main, Njemačka

Fritz Bauer je bio njemački sudija i državni tužilac, jedan od tužilaca koji je imao odlučujuću ulogu za provodenje tzv. Auschwitz procesa u Frankfurtu 60-tih i 70- godina prošlog stoljeća.

Nakon studija prava i ekonomije u Heidelbergu i Tübingenu, promovira svoju doktorsku disertaciju 1930. godine, te se zapošljava na sudu u Stuttgartu. Kao član Socijalističke partije Njemačke (SPD) od 1920. godine i zbog svog židovskog porijekla u maju 1933. godine biva uhapšen od strane Gestapoa i nedugo nako toga biva otpušten iz državne sluzbe. 1935. godine Bauer emigrira u Dansku, te nakon njemačke okupacije Danske bježi u Švedsku. Sa budućim njemačkim kancelarom Willy Brandtom izdaje časopis Socijalistička tribina (njemački: Sozialistische Tribüne. 1949 godine vraća se u Njemačku i zapošljava kao državni odvetnik. 1958. godine radi na optužnicama u vezi sa koncentracionim logorom Auschwitz, te saznanjem mjesta boravka Eichmanna, zbog nepovjerenja u njemačko sudstvo, informaciju proslijeđuje izraelskom Mossadu. Umro je nerazrješenom smrću u kadi svog stana, te u zvaničnom policijskom izvjestaju stoji da je počinio samoubistvo uzimanjem tableta za umirenje.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]