Fundamentalne interakcije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Osnovne ili fundamentalne sile (tačnije, interakcije ili međudjelovanja) djeluju između čestica, a njihovo se djelovanje ne može objasniti pomoću drugih sila. U fizici se danas tradicionalno razlikuju četiri osnovne interakcije: jaka, elektromagnetska, slaba i gravitaciona. One se značajno razlikuju prema jačini i ponašanju, ali se smatra da su prve tri posljedica jednog, još temeljnijeg međudjelovanja, što je već pokazano za elektromagnetnu i slabu nuklearnu interakciju.


Interakcija Trenutna teorija Prijenosnici Relativna jačina(1) Zavisnost o udaljenosti
Jaka Kvantna hromodinamika
(QCD)
gluoni 1038 (pogledajte napomenu)
Elektromagnetska Kvantna elektrodinamika
(QED)
fotoni 1036
Slaba Elektroslaba interakcija W i Z bozoni 1025
Gravitacijska Opća teorija relativnosti
(GR, nije kvantna teorija.)
gravitoni 1

(1)Približno. Tačne vrijednosti ovise o česticama i energiji.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]Nuvola apps kalzium.svg Nedovršeni članak Fundamentalne interakcije koji govori o fizici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.