Gávea (Rio de Janeiro)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Gávea (jedro na portugalskom) je stambena četvrt u južnoj zoni Rio de Janeira. Četvrt graniči sa četvrtima São Conrado, Leblon, Lagoa i Jardim Botânico. Najpoznatiji univerziteti države Rio de Janeiro, "Pontifícia Universidade Católica do Rio de Janeiro", kao i nekoliko škola, nalaze se u ovoj četvrti. Gávea je poznata i po Baixo Gávea, bohemskom mjestu na kojem se skupljaju mladi iz čitavog grada.

Prvi Evropljani koji su ovdje živjeli bili su Francuzi, koji su sjekli drvo pernambuco. Ime Gávea mjestu je dao Estácio de Sá, 16. juna 1565. godine, tačnije Estácio je tako krstio stijenu iznad mjesta (Pedra da Gávea), koja je izgledala kao gornje jedro na brodu.

Četvrt posjeduje hipodrom Gávea, a nogometni stadion Gávea, uprkos tome što se zove po ovoj četvrti, ustvari nalazi u četvrti Lagoa. Sa druge strane, sjedište nogometnog kluba Flamengo se nalazi u Gávei.