GLUT

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

GLUT ili OpenGL Aplikacioni Alat (OpenGL Utility Toolkit) jeste biblioteka za OpenGL programe koji rade sa ulazno/izlaznim instrukcijama na domicilnom operativnom sistemu. Neke od funkcija izvršavaju zadatke kao što su definicija i kontrola otvorenih prozora kao i konstantno praćenje signala generisanih mišem ili tastaturom. Rutine za crtanje velikog broja osnovnih geometrijskih oblika su takodje uključeni u ovoj biblioteci.

GLUT je napisao autor OpenGL Programiranja za X Windows sisteme (OpenGL Programming for the X Window System) Mark J. Kilgard. GLUT je napisan iz dva razloga; da olakša učenje OpenGL-a i da omogući portabilan programerski kód (GLUT se može koristiti na vise operativnih sistema). Primjer GLUT distribucije je PyOpenGL softverski paket čija je svrha povezati Python sa OpenGL-om i slicnim API-ima.