Gaj Vibije Pansa Cetronijan

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Gaj Vibije Pansa Cetronijan (Gaius Vibius Pansa Caetronianus, ? - 43. p. n. e.) bio je rimski vojskovođa i političar iz doba kasne Republike. Pripadao je stranci populara i podržavao Cezara. Godine 51. p. n. e. je služio kao narodni tribun. Godine 44. p. n. e. je nakon Cezarovog ubistva izabran za konzula. Tada se priklonio struji u Senatu koja je tražila restauraciju pred-cezarovskog republikanskog režima. Zbog toga je došao u sukob sa Markom Antonijem, koji je eskalirao u mutinski rat. 14.4. 43. p. n. e. su se njegove snage sukobile sa Antonijevim u bici kod Forum Galloruma. Pansa je izborio pobjedu, ali je u borbi ranjen. Nekoliko dana kasnije je preminuo, a njegov ljekar je osumnjičen da ga je otrovao.


Prethodi:
Marcus Antonius &
Publius Cornelius Dolabella (suffectus)
Konzul Rimske Republike
zajedno sa Aulom Hircijem
43. p. n. e.

Slijedi:
Gaius Julius Caesar Octavianus &
Quintus Pedius