Garmisch-Partenkirchen

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Garmisch-Partenkirchen
Grad
Panorama grada
Panorama grada
Wappen Garmisch Partenkirchen.svg
Grb
Država  Njemačka
Pokrajina Bavarska
Površina 205,66 km2
Gradonačelnik Thomas Schmid
Vremenska zona Srednjoevropsko vrijeme
 - ljeto Srednjoevropsko ljetno vrijeme
Poštanski broj 82467
Pozivni broj 08821
Autooznaka GAP
Veb-sajt: http://www.garmisch-partenkirchen.de

Garmisch-Partenkirchen (29.875 stanovnika po podacima iz 2004) je lokalno trgovačko, kao i administrativno središte okruga Garmisch-Partenkirchen. Smješten je na 47°30′N 11°5′E u regiji Oberbayern njemačke federalne pokrajine Bavarske, blizu granice s Austrijom.

Gotovo 1100 godina dva grada su bila zasebne zajednice sve dok Adolf Hitler nije godine 1935. nagovorio gradonačelnike Garmischa i Partenkirchena spoje dva sela uoči Zimskih olimpijskih igara 1936. Gradovi su ostali ujedinjeni i zovu se "Garmisch" na veliku žalost stanovnika Partenkirchena. Mnogi posjetitelji će zamijetiti moderni ugođaj Garmischa, dok ožbukani zidovi i kamenom popločane ulice Partenkirchena daju uvid u prošlost.

Grad spaja Autobahn (auto-put), te željeznička veza s Münchenom, Innsbruckom, Reutteom te Zugspitzeom, najvišom planinom u Njemačkoj, koja se nalazi u blizini i ima 2962 m visine. Pogled na vrh je spektakularna te postoji nekoliko planinarskih staza.

Godine 1936. grad je bio domaćinom Zimske olimpijade. Tradicionalno se na prvi dan Nove godine u Garmisch-Partenkirchenu održava takmičenje u skijaškim skokovima kao dio turnira "Četiri skakakonice" (Vierschanzen-Tournee). Tamo se održavaju i natjecanja za Svjetski skijaški kup, najčešće na stazi Kandahar van grada.

Garmisch Partenkirchen je također omiljeno izletište za turiste željne skijanja, sanjkanja i planinarenja, te ima neke od najboljih skijaških instalacija u Njemačkoj.

Evropski centar za sigurnosne studije "George C. Marshall" je također smješten u Garmisch-Partenkirchenu. Marshallov Centar je međunarodno financiran i uglavnom ga vodi američko osoblje, a služi kao konferencijski centar za vlade širom svijeta, a pogotovo iz bivšeg SSSR-a i Istočne Evrope. Mali broj američkih trupa je također smješten u gradu i vodi rekreacijski centar za oružane sage (tzv. Edelweiss Ložu i izletište) u predgrađu Garmischa.

Garmisch-Partenkirchen je bio rodno mjesto Michael Endea, autora "Beskrajne priče" te je u njemu živio i kompozitor Richard Strauss.