Gazi Hasan-paša

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Gazi Hasan-beg, je imenovan bosanskim sandžak-begom 17.04.1516. godine, gdje je tu dužnost obavljao do 1517. godine, kada je na njegovo mjesto imenovan Gazi Mehmed-beg Mihalzade. U junu 1525. godine Gazi Hasan-beg će ponovo biti imenovan bosanskim sandžak-begom, gdje će opet biti smijenjen u januaru 1526. godine. Smatra se da je porijeklom Hercegovac, a neki istoričari čak tvrde da je bio sin Davud-paše. Dugo je putovao po Misiru, Jemenu i drugim pokrajinama Osmanskog carstva i izvježbao se u viteškoj umjetnosti. Mnogo je ratovao, te je dobio i časni naziv gazi-junak. Hvale ga kao hrabra i iskrena viteza. Dok je bio dva puta bosanski sandžak-beg, ništa se nije bitno dešavalo. Pretpostavlja se da je umro 1533. godine.

Reference[uredi | uredi izvor]

  • Vedad Bišćević: "Bosanski namjesnici Osmanskog doba (1463-1878)" Sarajevo Mart 2006