Gazi Isa-begova medresa

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Gazi Isa-begova medresa u Novom Pazaru kao obrazovna ustanova koja djeluje na području Srbije.

Diploma Medrese svrstana je u rang diploma bosanskih medresa i priznata u svim islamskim zemljama. U skladu s tim, nakon četvorogodišnjeg školovanja u Medresi, učenici mogu nastaviti školovanje na raznim svjetskim univerzitetima.

Historija[uredi | uredi izvor]

Na području današnjeg Sandžaka, turski putopisac Evlija Čelebi bilježi u toku 1661. godine 11 medresa, od toga 5 u Novom Pazaru. Evlija Čelebi je među njima zabilježio i postojanje Sinan-begove medrese koja datira iz XV vijeka, a koja u potonjim vremenima mijenja naziv u medresu Gazi Isa-beg, po osnivaču Novog Pazara i Sarajeva, velikom vakifu Isa-begu Ishakoviću.

Prva polovina XX vijeka bilježi, septembra 1946. godine, potpuni prestanak rada Medrese.

„Padom komunizma 90-tih godina, rađa se nova nada buđenja islamskog preporoda. 21. juna 1990. godine održan je seminar imama s područja Sandžaka, na kome je iniciran prijedlog o pokretanju inicijative za otvaranje Medrese u Novom Pazaru. Po milosti Božijoj, 17. septembra iste godine zvono za čas oglasilo je novi početak rada Gazi Isa-beg medrese.“ Kao izraz poštovanja i uvažavanja svih prava koja žena u islamu uživa, 1996. godine počela je sa radom Ženska medresa u Novom Pazaru, a 2001. godine prvim školskim zvonom oglasila se i Ženska medresa u Rožajama.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Izvor[uredi | uredi izvor]

Islamska Zajednica Sandžaka Medresa Gazi Isa beg u Novom Pazaru