Gazi Mehmed-beg Mihajlović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Gazi Mehmed-beg Mihajlović se kao namjesnik Bosne pojavljuje 1517. godine, gdje će ostati sve do 1519. godine, kada ga bude naslijedio Bali-beg Jahjapašić. Po Sarajevskom izvještaju on se izričito preziva Mihajlović, dok ga u Carigradskom izvještaju nema. Neki historičari čak tvrde da je on potomak poznatog osmanlijsko-plemićkog roda Mihaloglu, dok historičar Fra Antun Knežević za njega tvrdi da se prvobitno zvao Mihajlo Konstantinov Ostrovički, prije nego što je primio islam. Za njega, Fra Antun Knežević dalje navodi, da je bio hrabar vojnik i veliki turski oficir, te kao takav, dobro je poznavao način turskog vojevanja i da je dobio počasni naslov gazi-junak. Bio je tako lukav da je uvijek krio svoje pravo ime, prezime i mjesto iz koga je. Dok je bio sandžakbeg Bosanski, 1518. godine poslao je vojsku na tvrđavu Jajce. Iako je svu okolinu oplijenio, nije uspio da tvrđavu zauzme.

Reference[uredi | uredi izvor]

  • Vedad Bišćević: "Bosanski namjesnici Osmanskog doba (1463-1878)" Sarajevo, mart 2006