Gene Kelly

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Gene Kelly

Gene Kelly (Pittsburgh, 23. august 1912 - Beverly Hills, 2. februar 1996), bio je američki glumac, plesač, pjevač, koreograf i režiser. Jedan je od velikana danas potisnutog filmskog žanra - mjuzikla. U mladosti je diplomirao ekonomiju i novinarstvo. U to vrijeme izdržavao se kao instruktor plesa što je kasnije utjecalo i na njegovu profesionalnu orijentaciju. Početkom tridesetih godina definitivno se odlučio za poziv plesača.

Brodvejsku karijeru započeo je 1938. nastupajući kao zborist u mjuziklu. Ubrzo je stekao ugled kao vrstan koreograf, a zaredale su i uloge u uspješnim predstavama. To mu je 1942. omogućilo i ulazak u svijet filma. Muzičke komedije Amerikanac u Parizu (u kojem pratimo sentimentalne peripetije američkog slikara) i muzički film Pjevajmo na kiši (o kraju ere nijemog filma i njegovih zvijezda) pružile su Kellyju idealnu priliku za demonstraciju talenta.

Dopadljivim izgledom i glasom, spontanom glumom i akrobatikom svog plesa osvojio je simpatije široke publike. Američka filmska akademija nagradila ga je 1951. Oscarom za doprinos filmskoj koreografiji, a od 1956. i samostalno se bavio režijom muzičkih filmova, od kojih su najuspješniji Poziv na ples i Hallo Dolly.

Umro je od posljedica moždanog udara.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]