General Electric

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

General Electric ili GE (Službeni naziv - The General Electric Company) je multinacionalni američki tehnološki i servisni konglomerat, čije je sjedište u saveznoj američkoj državi New York. Procjenjuje se da je to druga kompanija po veličini u svijetu.

Historija[uredi | uredi izvor]

Sama kompanija je nastala spajanjem Edison General Electric Company (osnovane 1890. godine od strane Thomas Alva Edisona) i rivalske Thomson-Houston Electric Company (osnovane 1879. godine od strane Elihu Thomsona i Edwin J. Houstona). Obje kompanije su posjedovale važna patentna prava iz oblasti elektro industrije, što im je omogućavalo dominantan položaj na tržištu, međutim kako se posao širio kompanije su uvidjele da se sve manje isplati da svaka od njih posebno ima kompletan proizvodni program elektro instalacija i uređaja.

1892. godine došlo je do spajanja iniciranog od strane investitora J. P. Morgana u General Electric Company.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]