Generalni sekretar Ujedinjenih nacija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Trenutni generalni sekretar António Guterres

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija je čelna ličnost Sekretarijata, jednog od glavnih organa Ujedinjenih nacija. Prema Povelji Ujedinjenih nacija, Generalni sekretar se imenuje na zasjedanju Generalne skupštine uz preporuku Savjeta bezbjednosti. Opće mišljenje je[ko?] da je ovo najuticajnija funkcija u Ujedinjenim nacijama.

Uloga[uredi | uredi izvor]

Funkcija Generalnog sekretara je u Povelji opisana kao "glavni administrativni službenik" organizacije. Neki su s početka smatrali da bi uloga Generalnog sekretara trebala biti čisto administrativna. Prvi je norvežanin Trygve Lie koji je tvrdio da je njegova uloga da govori i djeluje kao lider i posrednik. Od tada svaki Generalni sekretar raspravlja o globalnim temama i problemima u ime organizacije i koristi svoj položaj kako bi posredovao u sporovima. Ovo je u skladu sa originalnom vizijom predsjednika SAD-a Franklina Roosvelta, koji je imao sličnu ulogu prije nastanka UN i koji je imao veliki uticaj na njeno formiranje, da organizaciju treba predvoditi "svjetski posrednik".

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]