Genetičko inženjerstvo u Sjedinjenim Američkim Državama

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Genetičko inženjerstvo u SAD-u obilježeno je činjenicom da je ova država prvi i najveći svjetski uzgajivač komercijalnih usjeva koji su bili genetički modificirani, ali ne i bez domaće i međunarodne opozicije.

Monsanto, sa sjedištem u Creve Coeuru (Missouri) u Sjedinjenim Američkim Državama, vodeći je proizvođač genetički modificiranog sjemena, sa prodajom oko 90% ukupnog svjetskog GMO sjemena.[1]

Zakonodavstvo[uredi | uredi izvor]

Zakonske odredbe koje reguliraju proizvodnju i promet GMO, kao i onih koji sadrže i/ili se sastoje ili potiču od genetički modificiranih orgasnizama mogu se naći na citiranim linkovima. Ovaj račun kod kritičara je označen kao "Zakon o zaštiti Monsanta".[2][3][4])

Sudski sporovi[uredi | uredi izvor]

Fondacija za ekonomska kretanja protiv Hecklera (Foundation on Economic Trends v. Heckler)[uredi | uredi izvor]

Godine 1983. ekološke grupe i demonstranati odložile su testiranja na polju genetički modificianog ledenog minus soja P. syringae sa pravnim izazovima.[5][6][7]

Savez za biointegritet protiv Shalala (Alliance for Bio-Integrity v. Shalala)[uredi | uredi izvor]

U ovom slučaju, tužitelj je tvrdio kako je obavezno označavanje na temelju potražnje potrošača, i da GMO hrana treba proći iste zahtjeve testiranja kao I aditivi u hrani, jer su "materijalno promijenjeni" i imaju potencijalno nepoznate zdravstvene rizike. Također je tvrdio da u FDA nisu pratili Zakon o upravnom postupku (SAD), koji je formulirao i širenje svoje politike o GMO-a. Saveznai Okružni sud je odbacio sve te argumente i potvrdio odlučnost FDA (Američke agencije za hranu I lijekove) da se GMO priznaju kao sigurni I nije ni proizvoljnai ni hiroviti. Sud je izrazio poštovanja procesu djelovanja FDA o svim pitanjima, ostavljajući mogućnost da bi u budućnost tužitelji malo pravna sredstva da ospori politiku FDA o GMO-a.[8][9][10]

Diamond protiv Chakrabartyja (Diamond v. Chakrabarty)[uredi | uredi izvor]

Diamond protiv Chakrabartyja (447 U.S. 303) bio je slučaj na Vrhovni sudu Sjedinjenih Američkih Država, koji se (1980), bavio pitanjem da li genetički modificirani organizmi mogu biti patentirani.[11] Sud je smatrao da živi mikroorganizam kojeg je” napravio čovjek” može patentirati predmet za "proizvodnju" ili "sastav materije" u smislu Patenta Act 1952. Činjenica da su organizmi za koje se traži patentiranje živi i nemaju bar kod za patentiranje.

Prihodi[uredi | uredi izvor]

Opozicija[uredi | uredi izvor]

Brojne organizacije sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama] protive se ili izražavaju zabrinutost zbog genetičkog inženjerstva, iz različitih razloga. Grupe kao što su Centar za sigurnost hrane, neprofitna grupa za zastupanje nauke (unije zabrinutih naučnika), Greenpeace i World Wildlife Fund su izrazili zabrinutost kod FDA, zbog nedostatka potrebe za dodatno testiranje GMO, nedostatka potrebnih označavanja i pretpostavke da se GMO-I "priznaju kao sigurni" (GRAS). Neke od tih grupa su doveli u pitanje da li je FDA preblizu kompanijama koje traže odobrenje za svoje proizvode.[8]

Zdravstveni problemi[uredi | uredi izvor]

Iako nije bilo zabilježen slučajeve štete za ljudsko zdravlje zbog konzumiranja genetički modificirane hrane, postoji zabrinutost zbog njihovog utjecaja na zdravlje. Jedan od najvećih slučajeva u proizvodni prehrambenih proizvoda u historiji SAD-a, bio je podsjećanje na Taco Bell GMO recoll, gdje je kukuruza Bt nije odobren za ljudsku potrošnju, zbog svojih rizika kao alergena , su kontaminiranim prehrambenim proizvodima kao što su taco u Taco Bell, veliki snabdjevač sjemenom SAD-a. No, zdravstveni problemi su povezani sa Starlink kukuruzom[12] a naknadne evaluacije Bt osobina utvrđeno je da ne postoji sredinski rizik po ljudsko zdravlje.[13]

Regulacija[uredi | uredi izvor]

Sjedinjene Američke Države su najveći komercijalni uzgajivač genetički modificiranih usjeva u svijetu.[14] Regulacijskom politikom u Sjedinjenim Državama upravlja Koordinirani okvir za regulaciju biotehnologije.[15] Međutim, Sjedinjene Države nisu potpisnica dokumenta Cartagena protokol o biološkoj sigurnosti.[16] Odobrenje za puštanje u promet genetički modificiranih organizama procjenjuju USDA, FDA i EPA. USDA procjenjuje potencijal biljke da postane korov, FDA pregledava biljke koje mogu ući u/ili mijenjati zalihe hrane, EPA regulira proizvodnju i upotrebu genetički modificiranih biljaka sa svojstvima pesticida. Najrazvijenije genetički modificirane biljke su pregledani od strane najmanje dvije od ovih agencija, s mnogo predmeta za sve tri.[17] Konačno odobrenje i dalje može biti odbijeno odlukom pojedine pokrajine u svakoj od sjedinjenih država. U 2004. godini, Mendocino County, Kalifornija, postala je prva i jedina oblast koja je nametnula zabranu "propagacije, uzgoja, podizanje i uzgoja genetički modificiranih organizama", a mjera je donijeta sa 57%-tnom većinom.[18]

Odjel za poljoprivredu SAD-a[uredi | uredi izvor]

Biotehnološki regulacijski servis (Biotechnology Regulatory Services) program Inspekcije zdravlja životinja i biljaka (Animal and Plant Health Inspection Service: APHIS) , agencije unutar USDA bavi se zaštitom poljoprivrede i okoliša od mogućih štetočina po Zakonu o zaštiti bilja iz 2000. (dio Zakon o zaštiti od poljoprivrednim rizicima) i Nacionalne politike zaštite okoliša (NEPA).[17][19] Svaka transgena događaj se reguliran zasebno kao transgeno umetanje lokusa i varira čak i kada se koristi identični konstrukt DNK i domaćin genotipova . To može dovesti do različitih ekspresije gena uzoraka ili bi moglo uticati na funkciju drugih endogenih gena unutar domaćina. USDA je odgovorna za odobravanje poljskih proba GM biljaka, u obaviještavanju ili postupcima izdavanja dozvola.[17] Postupak obavještavanja je pojednostavljen za najjednostavnije ili većinu poznatih genetički modificiranih biljaka koje ispunjavaju šest kriterija:

 • nije štetni korov,
 • funkcija genetičkog materijala je poznata i
 • karakteriziranija,
 • stabilna integracija,
 • bez značajnog rizika od stvaranja novih virusa, te da
 • nije prisutna ni jedna patogena sekvenca za životinjae ili čovjeka. [20] Većina polja je odobrena već u postupku prijavljivanja.[17] Postupak dobijanja dozvola je puno razrađeniji i obavezan je za sve genetički modificirane organizme ili bilo koji farmaceutski biljni industrijski proizvod.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

 1. ^ Feature story -2008 (2008). "New movie damns Monsanto's deadly sins | Greenpeace International". Greenpeace.org. Pristupljeno 1. 2. 2012. 
 2. ^ Godoy, M. (March 21, 2013). "Did Congress Just Give GMOs A Free Pass In The Courts?". NPR. Pristupljeno May 29, 2013. 
 3. ^ Boerma, L. (March 28, 2013). "Critics slam Obama for "protecting" Monsanto". CBS News. Pristupljeno May 29, 2013. 
 4. ^ "What’s Next for the ‘Monsanto Protection Act’?". Yahoo! News. April 4, 2013. Pristupljeno May 29, 2013. 
 5. ^ Rebecca Bratspies (2007) Neka mišljenja o američkom pristupu regulacije genetički modificiranim organizmima objavio je Kansas Journal of Law and Public Policy 16:393 [1].
 6. ^ [2]
 7. ^ Foundation on Economic Trends v. Heckler, 756 F.2d 143 (D.C. Cir. 1985).
 8. ^ a b Emily Marden, Risk and Regulation: U.S. Regulatory Policy on Genetically Modified Food and Agriculture 44 B.C.L. Rev. 733 (2003).
 9. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 29 Septembar 2016. Pristupljeno 28 Septembar 2016.  Nepoznat parametar |url-status= ignorisan (pomoć); Provjerite vrijednost datuma kod: |archivedate=, |accessdate= (pomoć)
 10. ^ Alliance for Bio-Integrity v Shalala, 116 F.Supp.2d 166 (D.D.C. 2000).
 11. ^ Supreme Court Decision on Justia
 12. ^ CDC, National Center for Environmental Health. Investigation of Human Health Effects Associated with Potential Exposure to Genetically Modified Corn: A Report to the U.S. Food and Drug Administration from the Centers for Disease Control and Prevention. Atlanta,GA:Centers for Disease Control and Prevention, 2001.
 13. ^ "StarLink Corn: What Happened". Ccr.ucdavis.edu. Arhivirano s originala, 1 Septembar 2006. Pristupljeno February 1, 2012.  Nepoznat parametar |url-status= ignorisan (pomoć); Provjerite vrijednost datuma kod: |archivedate= (pomoć)
 14. ^ Clive James (2009). "ISAAA Brief 41-2009: Executive Summay: Global Status of Commercialized Biotech/GM Crops The first fourteen years, 1996 to 2009". 
 15. ^ "United States Regulatory Agencies Unified Biotechnology Website". Arhivirano s originala, 17 Novembar 2012. Pristupljeno 28 Septembar 2016.  Nepoznat parametar |url-status= ignorisan (pomoć); Provjerite vrijednost datuma kod: |archivedate=, |accessdate= (pomoć)
 16. ^ "Restrictions on Genetically Modified Organisms". The Law Library of Congress, Global Legal Research Center. March 2014. Pristupljeno 25 January 2016. 
 17. ^ a b c d McHughen A, Smyth S (2008). "US regulatory system for genetically modified [genetically modified organism (GMO), rDNA or transgenic] crop cultivars". Plant biotechnology journal 6 (1): 2–12. PMID 17956539. doi:10.1111/j.1467-7652.2007.00300.x. 
 18. ^ Walsh-Dilley, M. (2009). "Localizing control: Mendocino County and the ban on GMOs". Agriculture and Human Values 26 (1–2): 95–105. doi:10.1007/s10460-008-9176-3. 
 19. ^ Plant Protection Act, June 20, 2000 
 20. ^ "User Guide: Notification". USDA-APHIS Biotechnology Regulatory Services. April 8, 2010.