Idi na sadržaj

Genski pištolj

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ilustracija procesa biolistike
PSD-1000/He Particle Delivery System

Genski pištolj ili sistem biolističke isporuke čestica, izvorno dizajniran za genetičku transformaciju biljaka, je uređaj za injektiranje ćelije s novom genetičkom informacijom. Korisni nosač je elementarna čestica teškog metala obložena plazmidnom DNK. Ova tehnika se često jednostavno naziva biobalistika ili biolistika.

Ovaj uređaj je u stanju transformirati gotovo bilo koju vrstu ćelije, uključujući i biljke, i nije ograničena na genetički materijal jedra: ona također može transformirati organele, uključujući plastide.

Biolistik tehnika omogućava unošenje stranih gena u različita biljna tkiva (ćelijska suspenzija, kalus, embrio, meristem, djelovi lista, mikrospore i dr.) iz kojih se, kulturom biljnoga tkiva, ostvaruje njihova regeneracija do kompletne biljke. Postupak transformacije biljaka ovim putem sastoji se u tome što se strana DNK prvo veže za neki plemeniti metal (zlato ili volfram) i nakon toga se pod velikim pritiskom (helija ili tečnoga dušika) mikroprojektilima ubaci u ciljane ćelije. Metalne partikule (mikroprojektili) prodiru kroz staničnu stijenku i membranu i ne oštećuju ih, a pri tome se formiraju pore koje su dovoljnih dimenzija za ulazak strane DNK u unutrašnjost ciljane stanice. Ovim putem se danas uspješno transformiraju biljke, gljive, alge, razni prokarioti (Bacillus, Pseudomonas, Agrobacterium, Erwinia i E. coli), a na ovaj način je moguće izvesti i transformaciju citoplazmatskih organela (hloroplasta i mitohondrija). [1]

Taskođer pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Bajrović K, Jevrić-Čaušević A., Hadžiselimović R., Ed. (2005): Uvod u genetičko inženjerstvo i biotehnologiju. Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju (INGEB), Sarajevo, ISBN 9958-9344-1-8.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]